BiH

Odobren zahtjev za izručenje Nasera Orića u BiH

Upravo je potvrđeno za N1 da je Naseru Oriću odobreno izručenje Bosni i Hercegovini saopšteno je iz saveznog ureda pravosuđa Švicarske.

Naser Orić - N1

Savezni ured za pravdu Švicarske je danas po pojednostavljenom postupku odobrio izručenje Nasera Orića Bosni i Hercegovini. O vremenu izručenja se, kao što je uobičajeno, neće davati nikakvi podaci iz sigurnosnih i razloga zaštite ličnosti, piše N1.

Nalog za hapšenje Saveznog ureda za pravdu zasnivao se na zahtjevu za hapšenjem izdanim od strane srbijanskih vlasti zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Prilikom saslušanja o zahtjevu za hapšenje Orić se izjasnio da nije saglasan sa izručenjem Srbiji. Savezni ured za pravdu je stoga od srbijanskog Ministarstva pravde zahtijevao da dostavi formalni zahtjev za ekstradiciju, koji je stigao 22. juna.

Pojednostavljeno izručenje
U međuvremenu je i Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine poslalo zahtjev za izručenjem Orića, a kako bi se mogla nastaviti tekuća krivična istraga za ratne zločine protiv civilnog stanovništva koja se vodi protiv njega. Orić se 25. juna prilikom saslušanja po ovom zahtjevu izjasnio saglasnim da bude izručen Bosni i Hercegovini.

Time je Savezni ured za pravdu po pojednostavljenom postupku stekao osnovu da odobri neodložno izručenje. Ova brza odluka bila je također moguća jer Savezni ured za pravdu – na osnovu kriterija koji su utvrđeni Evropskom konvencijom o ekstradiciji – daje prednost bosanskohercegovačkom zahtjevu: prilikom donošenja odluke od odlučujuće važnosti je bilo što se oba zahtjeva odnose na ista krivična djela počinjena u Bosni i Hercegovini i što je Orić državljanin Bosne i Hercegovine.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh