BiH

Ivanić pred Vijećem Evrope: BiH je, uz sve njene različitosti, normalna zemlja

U svom govoru danas pred Vijećem Evrope Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH je podsjetio na tešku situaciju u zemlji, ali je napomenuo da ona ni izbliza nije loša kao što je bila prije 20 godina. I ne samo to, rekao je Ivanić, BiH liči na normalnu zemlju, uz sve njene različitosti.

Mladen Ivanić - Nezavisne.com

Ukoliko politika pokaže zrelost, Ivanić je rekao da bi BiH već 2017. godine mogla podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropsku uniji.

Ivanić je podsjetio i na novi pristup u Predsjedništvu BiH u kojem se više ne potenciraju razlike, nego kompromisi, kao i i na to da je i međunarodna zajednica promijenila pristup prema BiH. Sve to, dodao je, samo jača BiH kao zemlju koja teži napretku.

Predsjedavajući BiH je rekao da narednih sedmica očekuje dogovor i o reformskoj agendi, koja se treba usvojiti želi li BiH daljnji napredak.

Govoreći o problemu terorizma i radikalizma u BiH Ivanić je rekao da politički lideri u BiH moraju biti snažno protiv radikalizacije posebno u svom narodu.

Predsjedavajući BiH je pred Vijećem Evrope podsjetio i na to da zbog hapšenja Nasera Orića još nije sigurno da li će biti komemoracije u Srebrenici, no podcrtao je da ukoliko se u Srebrenicu bude išlo da se oda počast nevinim žrtvama, to će onda biti događaj koji će ujedinjavati ljude. No, bude li se politiziralo, Srebrenica će biti “mehanizam podjela” u kojem on neće učestvovati, prenosi NAP.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh