BiH

Potočari: Upitno obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici

U narednih pet dana sačekaćemo da vidimo u kom pravcu sve ide, a nakon toga ćemo donijeti konačnu odluku, kazao je Ćamil Duraković

No image - Haber.ba

Obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici dovedeno je u pitanje, a stav Organizacionog odbora za obilježavanje genocida nad Bošnjacima jeste da ukoliko ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić ne bude pušten na slobodu, komemoracija u Potočarima bude odgođena.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je održan sedmi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11.jula. 1995. godine. Jedina tema današnjeg sastanka bilo je hapšenje Nasera Orića.

Predsjednik Organizacionog odbora i načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković je kazao kako nije vjerovao da će Srbija zatražiti izručenje, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Sazvao sam ovaj sastanak jer ne mogu sam nositi teret i odlučiti o održavanju komemoracije. Želio sam čuti mišljenja porodica žrtava. Jedanaesti juli je planetarni događaj koji posjeti oko 50 000 ljudi i mi u ovakvoj situaciji ne možemo da garantujemo sigurnost. Pozivam organe naše države da razgovaraju sa organima Švicarske jer je hapšenje Nasera Orića politički akt. Mi ne možemo obilježiti 11. juli, a da Naser Orić ne bude na slobodi. U narednih pet dana sačekaćemo da vidimo u kom pravcu sve ide, a nakon toga ćemo donijeti konačnu odluku.

Pravna procedura u vezi sa hapšenjem Nasera Orića može potrajati i do šest mjeseci. Duraković ističe da se to ne može čekati.

“Advokati su juče predali predmet koji osporava samo hapšenje i postoje validni dokumenti da se na osnovu toga može osloboditi, međutim moramo čekati da vidimo da li je Švicarska spremna priznati grešku, a tome se ne nadamo. Ukoliko budu sagledali činjenice mogu Nasera pustiti i danas”, rekao je Duraković.

Porodice žrtava saglasne su sa ovakvim stavom. Ističu da mogu čekati na ukop najmilijih sve dok se ne riješi ova neprijatna situacija koja se desila.

Lista visokih zvaničnika koji su potvrdili dolazak na komemoraciju nije poznata još uvijek, ali je broj identifikovanih tijela spremnih za ukop u ovom momentu 135.

Porodice žrtava saglasne su sa ovakvim stavom. Ističu da mogu čekati na ukop najmilijih sve dok se ne riješi ova neprijatna situacija koja se desila.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh