BiH

SDA tvrdi: Netačno je da se ne čini ništa da Naser Orić bude oslobođen

Pojedini mediji u posljednje vrijeme pokušavaju obmanuti javnost iznoseći niz neistina i dezinformacija koje se tiču navodne indolentnosti i pasivnosti državnih struktura kada je u pitanju hapšenje Nasera Orića, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Naser Orić - nap.ba

– SDA odbacuje takve neutemeljene tvrdnje, jer državni organi čine sve kako bi Naser Orić što prije bio oslobođen, a posebno su u ovaj proces involvirani kadrovi SDA.

Od dana kada se desilo bespravno hapšenje ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poduzeo je niz mjera i aktivnosti s ciljem Orićevog oslobađanja. Ostvarena je potpuna suradnja i konstantna komunikacija sa advokatskim timom Nasera Orića, te djelovanje po njihovim zahtjevima i uputama.

Također, kontaktirani su u više navrata nadležni organi Srbije. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u razgovoru sa švicarskim ambasadorom u BiH Heinrichom Maurerom iskazao je najoštriji protest švicarskim vlastima, nakon čega je upućeno i protestno pismo predsjednici Švicarske konfederacije.

Na insistiranje gospodina Izetbegovića otkazana je posjeta predsjednika Republike Srbije Bosni i Hercegovini Tomislava Nikolića koji je trebao posjetiti Sarajevo samo nekoliko dana nakon hapšenja Nasera Orića.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je predstavnike srebreničkih udruženja koja su iskazala svoju zabrinutost zbog hapšenja Nasera Orića, te uputila zahvalnost Izetbegoviću na njegovom angažmanu povodom hapšenja Orića.

Također, članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović su razgovarali sa pravnom zastupnicom Nasera Orića Vasvijom Vidović, te predstavnicima Vijeća ministara BiH, predsjedavajućim Denisom Zvizdićem, ministarom pravde BiH Josipom Grubešom, zamjenikom ministra pravde BiH Nezirom Pivićem i zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obavio je niz sastanaka sa ciljem dobijanja ispravnih informacija o hapšenju Nasera Orića. Između ostalog, razgovarao je sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem, te predstavnicima svih nadležnih policijskih struktura koje mogu biti od pomoći u rješavanju ovog slučaja.

Ministarstvo pravde BiH u proteklom periodu je pribavilo svu potrebnu dokumentaciju koja se tiče hapšenja Orića, te poduzelo niz aktivnosti i mjera koje je do ovog trenutka bilo moguće poduzeti, piše NAP.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh