BiH

Od mina u BiH ugroženo 15 posto stanovništva

Razvojni program Ujedinjenih nacija UNDP, važan je partner Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine prije svega u oblasti deminiranja, naglasio je na današnjem sastanku sa Zahirom Virani, zamjenicom rezidentnog predstavnika UNDP-a, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Mine - nap.ba

Ministarstvo civilnih poslova koordinira proces deminiranja, a najnoviji podaci govore da je 2,3 posto ukupne površine Bosne i Hercegovine još uvijek pokriveno minama, a ugroženo je 15 posto stanovništva, piše NAP.

Sve ovo govori da je neophodno inicirati dodatne aktivnosti, kako bi proces deminiranja bio ubrzan, smatra ministar Osmanović.

Zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Zahira Virani istakla je da su prošlogodišnje poplave pokazale koliko je problem mina još prisutan u Bosni i Hercegovini. Apelirala je na što bolju koordinaciju kako među predstavnicima međunarodne zajednice, tako i između međunarodne zajednice i domaćih institucija kako bi Bosna i Hercegovina do 2024. godine konačno bila zemlja bez mina.

Na sastanku je razgovarano o donošenju novog Zakona o protivminskom djelovanju i naglašena je potreba konsultacija sa svim relevantnim partnerima kako bi se osigurala podrška donošenju zakona. Razgovarano je i o mogućnostima za održavanje donatorske konferencije za deminiranje, te za drugu polovinu septembra najavljeno održavanje sastanka odbora donatora za deminiranje u Bosni i Hercegovini.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh