BiH

Koalicija “Prvi mart”: Beograd se treba baviti optuženim za ratne zločine koji slobodno šetaju Srbijom

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” želi upozoriti javnost da je Sudsko vijeće Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u posljednje dvije i po godine ukinulo 49, te donijelo 7 oslobađajućih presuda, a posljednja takva je ona za pripadnike jedinice “Simini četnici” koji su oslobođeni odgovornosti za zločine u Skočiću tokom jula 1992. godine nad bošnjačkim civilnim stanovništvom.

No image - Haber.ba

Istovremeno, na teritoriji države Srbije slobodno šetaju brojni osumnjičeni i optuženi ratni zločinci, koji zbog posjedovanja državljanstva ove zemlje nisu izručeni susjednim državama, poput Milorada Pelemiša, te da bi se nadležna tužilaštva trebala baviti ovim slučajevima, ili naprimjer odbjeglim Novakom Đukićem, radeći ono za što su nadležni, te zaobići svaki vid zloupotrebe pravosuđa za podizanje političkih tenzija.

Za zločine počinjene na području Bosne i Hercegovine nadležne su pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini, te samo vanredne okolnosti – poput nemogućnosti ekstradicije u BiH zbog posjedovanja državljanstva strane zemlje, mogu biti opravdanje da neka druga zemlja vodi postupak protiv ovih lica. Također, naglašavamo da lica ne mogu biti suđena za ratne zločine za koje su pravosnažno oslobođeni, a s tim u vezi pozivamo pravosuđe u BiH i u Srbiji da okončaju praksu paralelnih istraga i progona bh. državljana.

Tražimo od javnosti, a posebno medija i političkih predstavnika, da svojim odnosom ne relativiziraju važnost historijskog trenutka pripreme donošenja rezolucije UN-a o Srebrenici, kojom će svjetska javnost konačno jednoglasno stati na stranu žrtava genocida, pokrenuti proces prihvatanja istine kao uslova za ispunjenje pravde u Bosni i Herecgovini, ali i cijeloj regiji, poručuju iz Koalicije “Prvi mart”.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh