BiH

Međugorje između vjere i sumnje

Odluka pape Franje o statusu Međugorja kao svetilišta neće biti objavljena tako skoro.

Međugorje - nezavisne

Izjavio je ovo portparol Vatikana otac Federiko Lombardi u jeku aktuelizacije ove teme nakon što se papa Franjo iz BiH vratio u Italiju, najavljujući tada da bi stav Kongregacije za nauk vjere, pred kojim će se naći izvještaj o Međugorju, koji je zatražio još papa Benedikt XVI, mogao biti poznat posljednje srijede u mjesecu, dakle 24. juna, ili na 34. godišnjicu ukazanja.

“Ako me konkretno pitate kada će biti odluka o Međugorju, za nekoliko dana, tjedana ili mjeseci, najsigurnije bi bilo reći – nekoliko mjeseci”, kazao je Lombardi.

Navodna ukazanja Gospe u Međugorju su jedina koja se prema takozvanim vidiocima, koji tvrde da prenose njene poruke, još događaju skoro svakodnevno od prve pojave 24. juna 1981. godine, kada je to prvi put ustvrdilo šestoro djece.

Ipak, Vatikan je i dalje veoma oprezan čak i u tome da ovaj fenomen proglasi autentičnim, dok se najviše zamjera kada se vjernicima najavljuje ukazanje, što, kako su poručili, nema veze s hrišćanskom vjerom i Katoličkom crkvom.

Što se konačnog stava tiče, postoje tri mogućnosti: prva je da se u Međugorju ukazivala Gospa i da je to čudo; druga je da Međugorje nije čudo i da se tamo djevica Marija nije ukazala; treća je da Crkva nije utvrdila međugorsko ukazanje kao fenomen, ali da se Crkva na čelu s papom ne protivi da se u Međugorju i dalje sakupljaju vjernici na molitvi.

Prema javno dostupnim informacijama, Crkva je u predmetu Međugorja bila vrlo sumnjičava prema visokoj komercijalizaciji navodnog ukazanja. I to je jedna od prepreka jednako kao što se spominje i da Gospa svijetli, da vidioci najavljuju 24 sata unaprijed da će se Gospa ukazati sutradan.

“Odluka svetog oca može uticati na stav Crkve, odnosno na to da li će i župne crkve u budućnosti organizirati hodočašće. Dakle, tu se ne radi o priznavanju ili nepriznavanju, već o tome hoće li Međugorje dobiti poseban status unutar Crkve”, tvrdi Željko Vasilj, dugogodišnji rukovodilac Turističke zajednice Međugorja, za “Nezavisne“.

Odluka pape će svakako biti poštovana, napominje on, te dodaje da treba imati u vidu da je od tek 2.000 stanovnika, koliko ih je bilo na nivou ove župe prije rata, njih 5.500 danas.

Posljedica je ovo biznisa zasnovanog na vjerskom turizmu, koji u Međugorju cvjeta. Samo u posljednje tri godine od porodičnih kuća napravljeno je oko 20 motela, koji danas raspolažu smještajnim kapacitetima od 20.000 kreveta. Procjenjuje se da Međugorje godišnje posjeti više od milion hodočasnika iz cijelog svijeta. Period juna, kada je godišnjica prvog ukazanja Gospe, udarni je u godini. Tako se i sada očekuje posjeta vjernika iz oko 120 zemalja svijeta.

“Negativne posljedice u pogledu njihove brojčanosti mogu biti pet do 10 posto, ali to su samo pretpostavke, niko nikome ne može zabraniti vjerovanje. Nas posebno veseli činjenica da je oko 90 posto stanovnika zaposleno, jer živi na neki način od toga”, napominje Vasilj.

Njegov kolega Krešimir Miličević dodaje da “ma koliko voljeli Mostar ili neki veći grad u BiH”, Međugorje se brže razvija, barem u pogledu vjerskog turizma, pa se tako samo u junu oko 2.000 stanovnika iz obližnjih opština angažuje za sezonski rad. Tome vjerovatno doprinosi i dobar geografski položaj, te činjenica da je od prošle godine Međugorje svega sedam kilometara udaljeno od glavnog autoputa, iako je na hiljade onih koji pristižu avio-saobraćajem.

“U junu se rezerviše u prosjeku oko 12.000 letova, samo uoči obilježavanja godišnjice ukazanja Gospe”, rečeno je na mostarskom aerodromu.

Gosti koji dolaze tim povodom u prosjeku ostaju tri dana, uglavnom su iz Italije i sakralnim turizmom godišnje, kako se procjenjuje, ostave oko 90 miliona evra Međugorju, od čega veći dio završi u sivoj zoni, odnosno u džepovima vlasnika restorana, motela, suvenirnica…

Gospa ne šalje izaslanike
“Kakvi su to vidioci koji nam danas kažu da će Gospa sutra u četiri sata poslijepodne poslati poruku? To nije kršćanski identitet. Zadnja riječ Božja zove se Isus i ništa nakon toga. Gospa ne šalje izaslanike”, poručio je papa Franjo na misi, a prenijela “La Republica”.

Disertacija
Vancel Čuljak je autor doktorske disertacije “Fenomen Međugorja kao svjetski brend i top destinacija vjerskog turizma”, u kojem je iznio podatke da je vjerski turizam u Međugorju do danas izazvao promet veći od jedanaest milijardi evra, a tom hercegovačkom gradiću donio je zaradu od tri milijarde evra.

Procjena je kako je prosječan hodočasnik dnevno u Međugorju ostavljao po 43 evra.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh