BiH

BIH BI IPAK MOGLA PREVAZIĆI VIŠEGODIŠNJE BLOKADE U PROCESU DIGITALIZACIJE

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Slavko Matanović, održao je radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima tri javna RTV servisa, Upravnog Odbora Javnog RTV Sistema, te predstavnicima Regulatorne agencije za komunikacije BiH na temu uvođenja digitalnog TV signala, saopćeno je iz Ministarstva, prenosi bh. Novinska agencija Patria.

Daljinski - Pogled.ba

Sastanak je upriličen nakon niza bilateralnih i multilateralnih sastanaka koji su održani sa predstavnicima javnih RTV servisa i regulatora u proteklom periodu, prenosi Nap.

Poduzimajući radnje ka prevazilaženju višegodišnje blokade u procesu digitalizacije, Ministarstvo je predočilo nacrt ugovora kojim bi se uzajamno regulisali prava i obaveze sva tri javna RTV servisa u smislu vlasništva, korištenja i održavanja digitalne opreme, što je do sada bio jedan od ključnih problema u realizaciji ovog projekta.

Na kraju sastanka svi učesnici su se složili da je napravljen iskorak, te da uz određene dorade dokumenta i podršku Vijeća ministara može vrlo skoro doći do montiranja kompletne opreme iz prve faze emitovanja digitalnog signala i puštanja iste u rad.

Ministarstvo će, navodi se dalje u saopćenju, kao i u proteklom periodu od sazivanja novog saziva Vijeća ministara, nastaviti pružati svu stručnu i drugu pomoć javnim emiterima kako bi se prevazišli dosadašnji problemi, te ispunile međunarodne obaveze koje je Bosna i Hercegovina preuzela još 2006. godine u vezi prelaska sa analognog na digitalno emitovanje.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh