BiH

Ministarstvo pravde BiH još čeka informaciju o razlozima hapšenja Nasera Orića

Bh. ministarstvo se 12. juna obratilo Saveznom uredu za pravdu Švicarske Konfederacije

Naser Orić - nap.ba

Ministarstvo pravde BiH preduzima sve što je u ovom momentu moguće da zaštiti svog državljanina, Nasera Orića, koji je uhapšen 10. juna u Švicarskoj, saopćio je danas zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, prenosi Anadolu Agency (AA).

“S tim u vezi, vrlo brzo očekujemo odgovor Saveznog ureda za pravdu Švajcarske Konfederacije na naš direktan HITAN upit, upućen 12. juna 2015. Nakon što putem Interpola BiH nismo dobili nikakve zvanične informacije, Ministarstvo pravde BiH je u direktnom dopisu pravosudnim organima Švajcarske, zatražilo detaljne podatke o razlozima lišenja slobode pomenutog lica, kako bismo mogli provoditi dalje aktivnosti na njegovoj zaštiti”, navodi se u saopćenju.

Napominje se kako je Generalni sekretarijat Interpola u vezi ranijeg raspisivanja međunarodne potjernice Interpola Beograd za Orićem, a po uloženom protestu Ministarstva pravde BiH, 19. februara 2014, dostavio svim zemljama članicama obavijest o brisanju informacije o imenovanom iz Interpolovih baza podataka, čime je zabranjeno korištenje Interpolovih kanala za lišenje slobode pomenutog lica.

“Međutim, imajući u vidu da je traženo lice prešlo granice Republike Hrvatske i Republike Slovenije i kao takvo nije prepoznato u njihovim nacionalnim bazama Interpola, neophodno je utvrditi na osnovu čega je Republika Srbija zatražila lišenje slobode, odnosno da li je u pitanju greška u nacionalnoj bazi podataka ili eventualni bilateralni sporazum između Republike Srbije i Švajcarske”, piše uz ostalo u saopćenju Ministarstvo pravde BiH.

Dodaje se kako Ministarstvo pravde BiH, i pored svoje ažurnosti, do sada nije dobilo nikakve zvanične podatke o razlozima hapšenja Nasera Orića, ali da nastavlja djelovanje u okviru svojih nadležnosti “kako bismo mogli preduzeti konkretne korake na pravnoj zaštiti državljanina Bosne i Hercegovine”.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh