BiH

Potpredsjednik RS uputio čestitku povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, uputio je čestitiku svim građanima naše zemlje:

Ramiz Salkić - Facebook

“Građani Bosne i Hercegovine su na Referendumu organizovanom 29. februara i 1. marta 1992. godine jasno iskazali svoju opredijeljenost da žive u nezavisnoj, cjelovitoj i suverenoj zemlji. Već dvadeset i tri godine državna zastava Bosne i Hercegovine vihori se pred sjedištem Ujedinjenih naroda, a kao međunarodno priznata država Bosna i Hercegovina ispunjava sve svoje međunarodne obaveze. Nažalost, ratna dešavanja, agresija i genocid, obilježili su godine nakon proglašenja nezavisnosti. Posljedice tih nemilih događaja još uvijek pokušavamo riješiti vodeći strpljivo i istrajno važne procese za postizanje trajnoga mira, među kojima su: traženja nestalih; realizacija Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je regulisano pravo na slobodan povratak; ostvarivanje osnovnih ljudskih prava – prava na kretanje, slobodan izbor mjesta življenja, prava na rad, prava na jezik i obrazovanje itd. Provođenje ovih procesa je sporo i teško jer još uvijek imamo destruktivne snage koje kao osnovni politički program imaju rušenje ili slabljenje države Bosne i Hercegovine, a sredstva su im političke blokade, diskriminacija i radikalni nacionalizam.

Poštovani građani, nezavisnost države Bosnei Hercegovine nije došla sama od sebe, već je plod želje, uvjerenja i istrajne političke borbe većine građana da žive u slobodnoj i nezavisnoj zemlji. Našoj državi Bosni i Hercegovini je i danas potrebna ta vjera, snaga i predanost ideji, te shvatanje svih da je ova zemlja cjelovita država i da se prostire od Une do Drine, od Save do Mora. U takvoj zemlji ima mjesta za sve narode, za sve građane, za sve religije i za sve političke opcije. Bosna i Hercegovina je bila oduvijek zemlja tolerancije i multikulturalizma, a danas, kada obilježavamo 23. godišnjicu nezavisnosti, naš zajednički interes su mir, suživot i tolerancija.

U vjeri da će Bosna i Hercegovina održati svoju nezavisnost hiljadama godina, svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam sretan 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”.

Mr. Ramiz Salkić,
potpredsjednik bh. entiteta RS


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh