BiH

Reis Kavazović prisustvovao prijemu kod kralja Saudijske Arabije

Kralj Kraljevine Saudijske Arabije i Čuvar dvaju harema Selman bin Abdulaziz Al Saud u četvrtak je u kraljevskoj palači Al-Yamamah organizirao prijem za goste i učesnike Međunarodne konferencije “Islam i borba protiv terorizma”, koja je završena u Mekki u srijedu, 25. februara.

Husein ef. Kavazović - Blogspot

Na prijemu su bili i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović kao i bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, javlja MINA.

Na početku se obratio vrhovni muftija Kraljevine Saudijske Arabije Abdulaziz bin Abdullah Al-Sheikh koji je ujedno i predsjednik Vrhovnog vijeća Svjetske muslimanske lige.

Tom prilikom naglasio je važnost sazivanja Konferencije kao i pažnju i podršku koju su pružili Kraljevstvo i kralj Selman.

Posebno je istaknuo spremnost kralja da uloži napore na jedinstvu muslimana i poboljšanju njihovog stanja.

Potom se obratio i generalni sekretar Svjetske muslimanske lige dr. Abdullah Al Turki. On je istaknuo da je Konferencija o ulozi islama u borbi terorizma od velike važnosti, prenosi Fena.

– Pošast terorizma ozbiljno prijeti kako muslimanskim zemljama tako i svijetu općenito. Kraljevina Saudijska Arabija pod pokroviteljstvom i vodstvom Čuvara dvaju harema ulaže ogromne napore u borbi protiv ove pošasti. Konferencija je izašla sa značajnim zaključcima i proglasom koji je upućen cijelom čovječanstvu i svim institucijama svijeta. U zaključcima i „Mekanskom proglasu“ naznačena je važnost ulaganja zajedničkih napora na putu borbe protiv terorizma – istaknuo je.

Ispred učesnika Konferencije obratio se bivši predsjednik Sudana Maršal Abdurrahman Mohammed Suvar Ez-Zeheb koji se zahvalio kralju na naporima koje on lično ulaže u suzbijanju i borbi protiv terorizma i pozvao ga da nastavi ulagati napore na putu rješavanja pojava ekstremizma i terorizma.

Rekao je da među donesenim zaključcima na Konferenciji ima i onih koji su inspirisani iskustvom Kraljevine u sprečavanju i borbi protiv terorizma.

U zaključcima učesnika konferencije, između ostalog, naglašeno je da se u kontekstu saradnje, borbe i prevencije protiv terorizma trebaju uzeti i iskustva međunarodne zajednice.

Kralj je zahvalio učesnicima konferencije na njihovom doprinosu i pozvao ih da nastave ispravno tumačiti islam koji je čist od svih oblika nasilja i rušenja ljudskog dostojanstva.

Također je pozvao sve zemlje i međunarodne institucije da se odlučno suprostave zajedničkoj opasnosti koja prijeti cijelom svijetu.

– Saudijska Arabija je blagoslovljena zemlja, a sigurnost i prosperitet u njoj su rezultat primjene Allahove knjige i sunneta Njegova Poslanika. Kao što znate Ustav Kraljevine je Allahova knjiga i sunnet Njegova Poslanika. Islam je vjera umjerenosti i mi moramo slijediti ono što je navedeno u Kur'anu i sunnetu Njegova Poslanika, s.a.v.s. i njegovh časnih halifa. Poslanik s.a.v.s. je rekao: “Olakšavajte ljudima i nemojte ih izgoniti iz vjere“ – naglasio je kralj Selman.

Podsjetio je da danas postoje ljudi koji istjeruju druge iz vjere i zloupotrebljavaju islam.

– Molimo Svemogućeg Allaha da ih uputi na pravi put. Ova vaša konferencija je korisna, ako Bog da, prije svega za muslimane. Kraljevina Saudijska Arabija je vaša zemlja. Ona je za umjereni islam, islam koji je vođen Allahovom knjigom i sunnetom Njegovog Poslanika i njegovih pravednih halifa. Želim vam da se lijepo osjećate u Saudijskog Arabiji. Molim Uzvišenog Gospodara da nas sačuva radikalizma i sektaštva, a vama da podari svako dobro i uspjeh u budućem radu – poručio je kralj  Saudijske Arabije i Čuvar dvaju harema Selman bin Abdulaziz Al Saud.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh