BiH

Da li će Čović ikada odgovarati zbog izrabljivanja Bošnjaka 1993. u Mostaru?

U vrijeme najžešćih sukoba HVO-a i jedinica Armije RBiH u Mostaru, današnji član Predsjedništva BiH i lider HDZBiH Dragan Čović bio je direktor mostarske Zrakoplovne industrije Soko, piše novinska agencija Patria.

Dragan Čović - Nezavisne

Obzirom na dokumentaciju iz tog perioda, kada on kao čelni čovjek Sokola traži 10 zarobljenika Bošnjaka koji su bili zatočeni u Središnjem vojno-istražnom zatvoru fantomske HZ HB, da dođu u Soko gdje bi obavljali teške poslove, ne treba čuditi što je sa ushićenjem bio na dočeku osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića, ili pak što se klanjao na grobu Gojka Šuška u Zagrebu, a svi znaju kakva je bila uloga ovog prvog saradnika Franje Tuđmana kada je riječ o našoj zemlji i njegovo insistiranje na podjeli BiH.

Zanimljivo je da Čovića, imajući u vidu njegovu rigidnu komunističku prošlost, mnogi nisu doživljavali pravim Hrvatom.

Tako je i Šušak imao rezervi prema njemu, ali izuzetno lukav i pragmatičan Čović je i tokom agresije na našu zemlju pokazao da se zna izboriti za svoje “hrvatstvo”. Također, to što se nalazio na čelu Sokola dovoljno govori da u tadašnjoj HZ HB nije bio tek puki posmatrač, već u hijerarhiji visokorangiran.

Na čelu Sokola ostao je još nekoliko godina, a njegov utjecaj nije umanjen ni nakon što je napustio direktorsku fotelju.

U prilog tome govori i svjedočenje bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića, koji je u svom iskazu rekao da ga je Čović vodao po Mostaru, te mu zgradu Sokola prodao za duplo veću cijenu od tržišne, čime je u svoje džepove strpao nekoliko stotina hiljada maraka.

Uz to, Mostarci su svjedoci njegovog enormnog bogaćenja preko noći.

U priloženoj foto-galeriji pogledajte dva dokumenta koje je objavio NAP.ba, a koja svjedoče o Čovićevoj ratnoj ulozi, barem njenom djeliću.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh