BiH

Ferguson: Članstvo BiH u NATO-u doprinijelo bi sigurnosti zemlje

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson ocijenio je jučer u svom blogu da bi članstvo Bosne i Hercegovine u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) doprinijelo sigurnosti i stabilnosti zemlje, dodajući da iako su pred NATO-om veliki izazovi oni još nisu odustali od Balkana.

Edward Ferguson - Nezavisne.com

On je na svom blogu napisao da je prošle sedmice posjetio sjedište NATO-a u Briselu budući da je u januaru Ujedinjeno Kraljevstvo preuzelo od Turske ulogu NATO ambasade u Sarajevu te se tokom te posjete upoznao s prioritetima i izazovima NATO-a koji se brzo mijenjaju i sve je kompleksniji, piše “Ekapija“.

– Pred NATO-om je veliki zadatak rekonfiguracije kako bi odgovorio agresivnoj, ekspanzionističkoj Rusiji na istoku, te prijetnji od islamskog ekstremizma na jugu, ali NATO još uvijek ima u vidu Balkan. Prema ovom regionu postoji puno dobre volje i svi žele vidjeti Bosnu i Hercegovinu i njene susjede u Savezu – napisao je Ferguson.

Istaknuo je da NATO ovaj region, i njegovu trajnu stabilnost, vidi kao nedovršen posao posebno jer su NATO saveznici su na sjeveru, jugu, istoku i zapadu, ali u samom srcu Evrope postoji rupa, dodajući da je Bosna i Hercegovina evropska zemlja i mjesto joj je u evropskom savezu.

Naglasio je da u BiH još uvijek nisu svi u potpunosti uvjereni da se treba priključiti NATO-u, ali ukoliko je zemlje spremna da se okrene ka budućnosti umjesto ka prošlosti, onda je razlog za NATO jasan i primamljiv.

Naime, pojasnio je da NATO znači sigurnost jer je to najmoćniji i najuspješniji savez u historiji svijeta zbog čega predstavlja krajnji garant sigurnosti jedne zemlje.

– Kada pristupe NATO-u, zemlje polažu svečanu zakletvu da će svaki napad na neku savezničku zemlju smatrati napadom na sve njih te da će pomoći svom savezniku sa svim neophodnim sredstvima – kazao je, dodajući da NATO smatra da su granice nepovredive što je za zemlju sa historijom kakva je bosanskohercegovačka garancija kakvu vrijedi imati.

Ocijenio je da nakon što zemlja osigura svoju sigurnost u budućnosti putem NATO-a, može se usredotočiti na svoju dugoročnu političku i ekonomsku stabilnost bez brige o tome šta se dešava izvan njenih granica.

Podvukao je i da investitori žele stabilnost zbog čega nema boljeg signala za potencijalne investitore u ovu zemlju od napretka na putu ka NATO i Evropskoj uniji. Podsjetio je da su Hrvatska, Slovenija i Albanija već NATO saveznici, a druge zemlje se također približavaju NATO-u, uključujući i one koje su, poput dijelova Bosne i Hercegovine, doživjele NATO bombardiranje u proteklih 20 godina.

– Crna Gora je blizu ulaska u NATO. Saradnja Srbije i NATO je sve veća. U januaru je Srbija usvojila individualni akcioni plan partnerstva sa NATO – prvi zvanični korak na putu ka članstvu u Savez. Isto kao što je slučaj sa EU, BiH riskira da zaostane za svojim susjedima – napisao je na blogu Ferguson.

No, napredak se može vrlo brzo ostvariti jer vladajuće koalicije na nivou države i Federacije su se već dogovorile da najzad provedu odluku Ustavnog suda i vojnu imovinu zvanično registriraju na državu, a ako se ovo ostvari, BiH će zauzvrat dobiti Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) – sljedeći korak za punopravno članstvo u Savez.

– MAP nije garancija za buduće članstvo ali bi bio sjajan signal da zemlja ostvaruje napredak nakon dugogodišnje stagnacije. Imovina koja nije potrebna Oružanim snagama bi se najzad mogla prodati kako bi se osigurala prijeko potrebna sredstva za ulaganje u škole, bolnice i puteve – smatra Ferguson.

Najavio je na kraju da će tokom narednih mjeseci, širom zemlje zagovarati članstvo u NATO te je dodao da bi volio da nova energija i zalet koji je postignut u procesu pristupanja EU pomognu da se odblokira napredak ka NATO-u jer bi tada BiH bila na putu ka većoj sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu, u korist svih građana BiH.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh