BiH

Sarajevo će biti, Nele će proći!

Rođen u Sarajevu, piše pjesme o Sarajevu, napisao knjigu o Sarajevu, a stidi se Sarajeva… To može samo kod njega, i to može samo on…, a on je (da izvinete) Nenad Janković alias Nele Karajlić.

"Nele Karajlić", Nenad Janković - Screenshot/YouTube

Posljednjih nekoliko dana, cjelokupna bh. javnost priča o njemu, koji je nakon 23 godine došao u rodni grad, došao, ali u tajnosti. Prije nego će ući u samo srce Sarajeva, održao je promociju na sarajevskoj planini Jahorini.

Kaže: “Došao sam u centar Sarajeva radi opklade”. Ne vjerujem mu, došao je, jer ne može da izbaci taj grad iz srca, ali isto tako ne može ni iz svojih usta da izbaci dvije riječi “pogriješio sam”. Njegov ego to ne može, i nikada neće ni moći.

Sjedio je u samom centru Sarajeva, samo nekoliko ulica od ulice koja nosi naziv Branilaca Sarajeva, gle koincidencije. I odmah, nakon što su mediji objavili informaciju da je Nele u Sarajevu, građani se počeše skupljati oko lokala u kojem je sjedio. Željeli su mu pokazati da su oni ti “branioci Sarajeva”, a da je on izdajnik. Na miran i dostojanstven način, to mu i pokazaše.

Fajront (za Neleta) u Sarajevu

Ubjeđen sam da je Nele došao da ispita “dušu Sarajeva”, da li može da mu oprosti, a ta duša mu je pokazala da je za njega odavno “Fajront u Sarajevu”, baš kao što i nosi naziv njegova knjiga.

Pitam se, ima li veće nesreće za nekoga kada u tajnosti mora doći u rodni grad, zadržati se sat vremena, i u još većoj tajnosti i uz pratnju policije pobjeći iz grada u kojem si rođen, i u kojem si proveo svojih prvih 30 godina života?

Danas je na OBN-u prikazan njegov intervju koji je dao Mati Đakoviću, uredniku i voditelju emisije “Telering”. Intervju je sniman prije nego će on u tajnosti posjetiti centar Sarajeva. Na pitanje zašto je 92. godine napustio Sarajevo, Nele je rekao da je mislio da će izgubiti glavu. I u svojoj knjizi za koju se pravdao da joj on nije dao naslov, grad Sarajevo nije spominjao u negativnom kontekstu.

Kasnije se opet pravdao kako nema dovoljno informacija o Sarajevu. Nele, ja ih imam dovoljno.

Pokušao Sarajevo “pogledati u oči”

To je grad u kojem si rođen, čije će ime uvijek stajati u tvojoj ličnoj karti, pored mjesta rođenja, a tvoje ime je trajno izbrisano iz biografije Sarajeva. Pokušao si pogledati Sarajevo u oči, a ono je tebi pogledalo u leđa.

Autor teksta: Admir Velić, čitatelj portala MOJportal.ba


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh