BiH

Čeka nas najkišovitije proljeće

Jedan od najpopularnijih meteo servisa na svijetu Accuweather objavio je sezonsku prognozu za proljeće 2015. godine (ožujak, travanj, svibanj) u Europi.

Kiša - Twitter

Accuweather je po pisanju Crometeo portala jedini prilično precizno i točno predvidio kakvo će ljeto 2014. biti u Europi.

”Njihove prognoze za našu regiju govore o ponovno većim količinama oborina mogućim problemima s poplavama”, rekao je za “Bljesak” Zoran Zadro administrator stranice Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna. Po njegovim riječima moguće je da proljeće bude hladnije nego što je uobičajeno.

”Vjerujte nije ih za ignorirati, s dosta toga se slažem s njima, ali riječ je o sezonskoj prognozi, koje imaju svoja ograničenja”, rekao je Zadro dodajući kako će sezonske prognoze na njegovoj stranici biti objavljene za vikend.

Ciklonalna aktivnost bit će izraženija na jugu Europe, a kakva je bila tijekom zime, nastavit će se i početkom proljeća.

Područje koje bi moglo biti pogođenom poplavama se proteže od središnjeg i južnog dijela Italije, preko Balkanskog poluotoka, do Slovačke i Mađarske na sjeveru te na jugu do Grčke i zapadne Turske. Povećanoj opasnosti od poplava će doprinijeti, u drugom dijelu proljeća i topljenje velikih količina snijega na Dinaridima i Karpatima, piše Crometeo.

Za navedeno se područje tijekom proljeća očekuje više oborina od klimatološkog proljeća. U rano proljeće u planinama istočne Europe se očekuje i snijeg. Manje oborine bi trebalo biti u Španjolskoj, Portugalu, većem dijelu Francuske te na Britanskom otočju. U ostatku Europe se ne očekuju veća odstupanja u količini oborina od prosjeka.

Po Accuweatheru za dio zapadne i srednje Europe, posebno Francusku i Njemačku, se u kasno proljeće predviđaju jake oluje. U kasno proljeće bi rizik od poplava i jakih oluja mogao biti veći u Rumunjskoj i Bugarskoj.

Veliku Britaniju, sjever Francuske i zemlje Beneluxa nakon sušnijeg početka proljeća očekuje više oborina u njegovom drugom dijelu. Skandinaviju, zbog očekivanog dominantnog utjecaja anticiklone, generalno očekuje sušnije i toplije proljeće. Toplije proljeće se predviđa i za Pirinejski poluotok.

Hladnije proljeće od prosjeka se predviđa za veliko područje od Italije, Alpa, juga srednje Europe, jugoistoka kontinenta te većeg dijela istočne Europe osima sjeveroistoka.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh