BiH

Posjeta pape Franje je velika prilika i mogućnost za buđenje BiH

”Ovo je možda najznačajnija posjeta jednog pape, jer se BiH nalazi u najtežoj društvenoj, ekonomskoj i političkoj situaciji od okončanja rata prije dva desetljeća”, rekao je danas predsjednik Europskog pokreta (EPuBiH) Predrag Praštalo.

Papa Franjo - Arhiva

Naime, apostolski nuncij Svete Stolice u BiH Luigi Pezzuto i Praštalo razgovarali su u Sarajevu o tekućim društvenim tijekovima i pitanjima te neophodnim političkim i društvenim reformama koje stoje pred bh. političarima na putu EU integracija, piše “Bljesak“.

Predsjednik EPuBiH zahvalio je nunciju Pezzutu u ime građana BiH za pripremu i organizaciju naredne (ukupno treće), a prve posjete pape Franje Bosni i Hercegovini.

”Svaka posjeta pape je izuzetno važan i značajan događaj ne samo za nas u BiH nego cijelu regiju ovog dijela Balkana i jugoistočne Europe”, rekao je Praštalo dodajući kako je ovo ipak možda najznačajnija posjeta jer se BiH nalazi u najtežoj situaciji od okončanja rata, javlja Fena.

Dodao je da je osim lošeg unutarnjeg stanja ‘naše društvo jednako tako na margini svih naprednih internacionalnih i regionalnih tijekova, uključujući i proces euroatlantskih integracija, tako da je posjeta pape Franje velika prilika i mogućnost za buđenje iz letargije, tim više jer će BiH polovinom godine preuzeti predsjedavanje Vijećem Europe s teretom presude te institucije po predmetu ‘Sejdić-Finci’.

Nuncio Pezzuto je istaknuo da Sveta Stolica podržava društveni razvoj BiH i da će i ta posjeta, kao i dvije prethodne biti jasan znak podrške i razumijevanja situacije u kojoj se nalazi naše društvo.

Nuncio je istaknuo neophodnost da se u BiH provedu neophodne društvene i političke reforme koje stoje na putu povratka BiH na ‘europski put’, jer to stoji kao prepreka na putu jačanja i razvijanja društva u cjelini. Nuncij je istaknuo da podržava svaku namjeru članova Predsjedništva BiH na europskom putu.

”Nuncij Pezzuto je pružio podršku Europskom pokretu u BiH ističući potrebu da se organizacije civilnog društva aktivnije uključe u reformske procese u BiH”, priopćila je Pres-služba EPuBiH.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh