BiH

Banjalučani za rodni list moraju platiti pet KM

Nakon poskupljenja vode i odvoza otpada, stanovnike Banje Luke u narednom periodu više će koštati i takse koje se plaćaju prilikom izdavanja rodnog lista.

Šalter - Ilustracija/Mojkontakt.com

Po odluci gradskih vlasti, ubuduće će taksa za izvode iz matičnih knjiga umjesto dvije iznositi pet KM.

Takse za uvjerenja o državljanstvu, o slobodnom bračnom stanju i za izvod iz matičnih knjiga namijenjenih za inostranstvo, ostaju nepromijenjene, prenosi Fena.

Međutim, taksa za izvođenje “žive” muzike je promijenjena i prema novoj odluci iznosi 20 KM.

Od plaćanja gradskih administrativnih taksa i dalje će biti oslobođeni građani slabog imovinskog stanja, osobe kojima je priznato svojstvo člana porodice poginulih, umrlih, nestalih ili zarobljenih boraca, te preduzetnici u postupku trajnog i privremenog prestanka obavljanja preduzetničke djelatnosti iz razloga nemogućnosti obavljanja iste djelatnosti nastalih kao posljedica elementarnih nepogoda.

Iz banjalučkog Odjeljenja za opštu upravu navode da se cijena takse, u iznosu od dvije KM, za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga u Gradu Banjoj Luci, nije mijenjala od 2001. godine, dok je u drugim općinama, za istu upravnu radnju, uglavnom viša, a ponegdje iznosi i do visine zakonskog limita – 10 KM.

Prema usvojenoj Odluci o izmjeni i dopuni važeće Odluke, visina ove takse je izjednačena s taksama u gradovima i općinama iz okruženja, poput Bijeljine, Doboja, Prijedora, Teslića, Gradiške i drugih lokalnih zajednica.

Od polovine 2010. godine, izvodi iz matičnih knjiga izdaju se na zaštićenim obrascima, čija je cijena znatno viša od dotadašnjih običnih obrazaca i, isključivo pada na teret jedinice lokalne samouprave koja će štampati izvode na njima.

Nakon izdavanja dokumenata na takvim obrascima, ako ne dođe do promjena činjeničnog stanja u statusu građanina, isti mogu biti, pred različitim organima i institucijama, i u različite svrhe, višekratno korišteni kao dokaz o činjenicama koje se dokazuju tom javnom ispravom, u formi ovjerene fotokopije za koju se plaća taksa od dvije KM.

Iz nadležnog Odjeljenja pojašnjavaju i da je analizom, obavljenom od 1. januara do 31. oktobra prošle godine na šalterima Matične službe Grada Banja Luka, utvrđena velika brojnost izdavanja izvoda iz matičnih evidencija drugih općina i gradova RS, koji imaju više takse nego u Banjoj Luci (takse se naplaćaju tamo gdje se izvodi izdaju).

Tako je Matična služba Grada Banja Luka, u spomenutom periodu, izdala ukupno 121.713 izvoda, od kojih je oko 35 posto izdato iz evidencija drugih općina i gradova RS (oko 42.599).

U istom periodu, u drugim općinama RS izdato je 28.380 izvoda iz banjalučkih matičnih evidencija, i za iste se, u kase tih općina, slila taksa u višem iznosu nego da su bili izdati u Banjoj Luci.

-Navedene činjenice, kao i činjenica da se u postupku izdavanja biometrijskih isprava (ličnih karata i pasoša) došlo do promjena u načinu utvrđivanja ličnih podataka, na način da se podaci, uglavanom, utvrđuju po službenoj dužnosti (elektronskim putem) razmjenom podataka između nadležnih ustanova, uslovile su da se izvodi i uvjerenja, u vrlo malom broju, za te namjene, uz naplatu taksi, izdaju u papirnoj formi – pojašnjavaju u nadležnom odjeljenju.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh