BiH

Konferencija o Popisu stanovništva u BiH: Podaci važni za kreiranje svih javnih politika

Darko Brkan iz Udruženja građana “Zašto ne” izjavio je da je vrlo bitno da BiH objavljivanjem rezultata Popisa, od maja ove godine dobije određene statističke podatke koje će koristiti za kreiranje javnih politika

No image - Haber.ba

Objavljivanje rezultata Popisa stanovništva 2013. bit će značajno za kreiranje socio-ekonomskih politika u BiH, poručeno je danas u Sarajevu na konferenciji o Popisu stanovništva u BiH 2013. godine pod nazivom “Popis 2013. u BiH – Objavljivanje podataka: Iskustva iz regiona i mogućnosti upotrebe i vizualizacije podataka” koja se održava u organizaciji Udruženja građana “Zašto ne”, javlja Anadolu Agency (AA).

Darko Brkan iz UG “Zašto ne” izjavio je da je vrlo bitno da BiH objavljivanjem rezultata popisa stanovništva, od maja ove godine dobije određene statističke podatke koje će koristiti za kreiranje javnih politika.

“Rezultati popisa će biti objavljeni uskoro i bitno je da se upoznamo s iskustvima iz regiona, te kako su i na koji način rezultati objavljivani u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, na koji način su formatirani i na koji način su ti podaci korišteni. Na konferenciji će se govoriti o tome na koji način su ti podaci korišteni nakon objavljivanja u tim državama. Podaci popisa su važni, prije svega, zbog evropskih integracija, a mi u ovom trenutku nemamo predstavu ni koliko stanovnika imamo u BiH, a kamoli neke druge statističke podatke”, kazao je Brkan dodajući da je vrlo značajno da se podaci iskoriste za izgradnju ekonomsko-socijalne strategije u zemlji.

Ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Hrvatske Marko Krištof je istakao da obrada popisa stanovništva obično dugo traje, napominjući da to nimalo ne treba čuditi građane.

“Popis se provodi jednom u deset godina. Prije je bilo zapravo normalno da se provodi svakih deset godina, a rezultati da se objavljuju svakih 20. Danas, naravno, zahvaljujući novim tehnologijama, to se obavlja brže. Hrvatskoj je trebalo gotovo dvije godine da objavi podatke, ali i dalje čistimo tu bazu”, rekao je Krištof.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici BiH, zatim Hrvatske, Crne Gore i Srbije, zemalja u kojima je popis stanovništva urađen ranije.

Popis stanovništva u BiH održan je u oktobru 2013. godine, a prvi rezultati trebali bi biti objavljeni od 28. maja do 15. juna ove godine.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh