BiH

Mogerini: BiH zaslužuje bliže veze s EU

Federika Mogerini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, dolazi u BiH u ponedjeljak, 23. februara, kako bi u bh. parlamentu prisustvovala usvajanju izjave kojom se domaće vlasti obavezuju na provođenje reformi.

Federika Mogerini - Nezavisne.com

Posjeta je juče zvanično potvrđena, a Mogerinijeva je podsjetila da usvajanje ove izjave u parlamentu BiH otvara put za EU da aktivira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH, koji je potpisan još 2008.

Na inicijativu Njemačke i Velike Britanije, Vijeće za vanjske poslove EU sredinom decembra odobrilo je novi pristup Unije prema BiH, koji u prvi plan sada stavlja obavezu provođenja socio-ekonomskih reformi, a političke uslove ostavlja za kasnije faze približavanja BiH Uniji. Vijeće je tad zatražilo da se vlasti u BiH pismeno obavežu da su spremne provoditi reforme. Predsjedništvo BiH je utvrdilo tekst izjave o opredijeljenosti za reforme, koju su potpisali lideri 14 stranaka, od kojih je to Birsel i tražio, pišu “Nezavisne“.

“BiH i, prije svega, svi njeni građani zaslužuju bliže veze s EU i koristi koje će ovaj proces donijeti. Reforme koje su povezane s članstvom u EU pomoći će u rješavanju teške socio-ekonomske situacije. Dosad je zabilježen dobar napredak u razvoju pisane obaveze o provođenju reformi na putu ka EU. Podrška parlamenta ovom procesu otvorit će put za EU da aktivira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH”, izjavila je Mogerinijeva uoči posjete BiH. Služba za vanjske poslove EU saopštila je danas da Mogerinijeva dolazi u Sarajevo kada se BiH priprema da krene naprijed na svom putu integriranja u Uniju.

Predsjedništvo BiH 16. februara uputilo je poziv Mogerinijevoj da 23. februara posjeti BiH i obrati se članovima oba doma parlamenta BiH, koji bi tog dana trebalo da usvoje EU izjavu. Iz Brisela je najavljeno da će Mogerinijeva razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH, čelnicima oba doma bh. parlamenta te prisustvovati i obratiti se na sjednici oba doma.

U parlamentu BiH juče su usaglašavali da li će u ponedjeljak održati zajedničku sjednicu Predstavničkog i Doma naroda i na njoj usvojiti izjavu o reformama ili će domovi prvo odvojeno zasjedati. Ideji da izjava bude usvojena na zajedničkoj sjednici domova usprotivila se Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma, uz objašnjenje da to ne dozvoljavaju propisi parlamenta.

“Usaglasićemo to do kraja dana”, kratko je juče kazao Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma.

Iz Službe za vanjske poslove EU naglašeno je da će se visoka predstavnica u ponedjeljak sastati i sa predsjednicima RS i FBiH, Miloradom Dodikom i Marinkom Čavarom, s predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, premijerkom RS Željkom Cvijanović i kanidatom za premijera FBiH Fadilom Novalićem.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh