BiH

Zagreb: Razvojna pomoć Hrvatske usmjerena je prvenstveno na BiH

Politika razvojne suradnje Republike Hrvatske usmjerena je na suzbijanje siromaštva i ostvarivanje održivog razvoja koji je utemeljen na zaštiti ljudskih prava. U 2013. godini, Hrvatska je za projekte izdvojila gotovo 42,4 milijuna eura

No image - Haber.ba

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica predstavili su u Hrvatskom saboru Europsku godinu za razvoj 2015. i razvojnu pomoć Republike Hrvatske, javlja “Anadolu Agency”

Politika razvojne suradnje Republike Hrvatske usmjerena je na suzbijanje siromaštva i ostvarivanje održivog razvoja koji je utemeljen na zaštiti ljudskih prava, posebno onih najranjivijih skupina kao što su žene i djeca, a poseban naglasak stavljen je na zemlje koje su pogođene sukobima.

U pružanju razvojne pomoći Hrvatska je usmjerena na područje jugoistočne Europe, prvenstveno na Bosnu i Hercegovinu, sjevernu Afriku i Bliski istok, rečeno je u Hrvatskom saboru.

Prema podacima za 2013. godinu, Hrvatska je za projekte razvojne pomoći izdvojila gotovo 323 milijuna kuna (42,4 milijuna eura).

Europska unija je zajedno sa svojim državama članicama najveći svjetski donator razvojne pomoći s kojima izdvaja više od polovine ukupne razvojne pomoći za nerazvijene zemlje.

EU i države članice u 2013. godini pružili su razvojnu pomoć u vrijednosti od 56,5 milijardi eura za pomoć zemljama diljem svijeta u borbi protiv siromaštva, a sama EU je za razvojnu pomoć 2013. izdvojila 14,86 milijardi eura ili oko devet posto proračuna.

Naime, iskorjenjivanje siromaštva u svijetu kroz europsku razvojnu pomoć svakog Europljanina stoji samo osam centi dnevno. Razvojna pomoć EU-a pruža se u oko 150 zemalja u svijetu, od Afganistana do Zimbabvea.

Ministrica Pusić je poručila kako će Hrvatska tijekom ove godine nastaviti s projektom u Afganistanu gdje će biti dovršen i službeno predan afganistanskim vlastima Centar za obuku primalja u Mazar-e Sharifu koji će pružiti mogućnost za obuku primalja u ruralnim područjima sjevernog Afganistana, a čime će se doprinijeti smanjivanju smrtnosti žena i djece.

Hrvatska će nastaviti i s podrškom ženskom poduzetništvu kroz projekt “Tepisi iz Afganistana“ čime se osigurava stručna izobrazba za žene bez stalnih prihoda, kao i u projektu “Vodstvo žena za mir“ koji je usmjeren na razvoj civilnog društva, odnosno jačanje uloge žena u procesu izgradnje mira i demokracije u Mijanmaru.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh