Vijesti

Šta sve ima vlasnik firme koja je izgubila licencu brenda McDonald’s: Kapital 3,4 miliona KM, u novcu 162.000, od parkinga zarada 3,9 miliona!

Kompanija GLIESE 581G d.o.o. čiji je vlasnik Haris Ihtijarević, bila je nositelj franšize za prodaju proizvoda branda McDonald’s na području BiH

Kompanija GLIESE 581G d.o.o. čiji je vlasnik Haris Ihtijarević, bila je nositelj franšize za prodaju proizvoda branda McDonald’s na području Bosne i Hercegovine.

Uz Rusiji i Bjelorusiju
Nakon što su izgubili licencu odlučili su dan pred Novu godinu zatvoriti pet restorana u BiH, tri u Sarajevu i dva u Mostaru.

Zbog toga su 152 osobe ostalo bez posla, a Bosna i Hercegovina postala zemlja uz Rusiju i Bjelorusiju koja jedina nema svjetski poznati lanac restorana brze hrane.

Registar poslovnih subjekata pokazuje ko su osnivači firme i koliki je kapital
Registar poslovnih subjekata pokazuje ko su osnivači firme i koliki je kapital

FOTO: AVAZ

Firma GLIESE 581G osnovana je 20.decembra 2010.godine i prvi restoran je otvorila u Titovoj ulici. Upravo su dugovanja Rajfajzen banci i dovela do toga da SAD otkažu licencu i odluče zatražiti prekid saradnje, kako se ime brenda ne bi dalje brukalo.

Prema podacima Registri poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini, osnivač ove firme je Ihtijarević dok Upravu još čine i Emir Bjelan i Almin Valjevac.

No, ono što je zanimljivo, navodi se da je ukupni kapital firme 3,4 miliona KM. Od toga u novcu “svega” 162.000 KM. Ostala 3,2 miliona su u stvarima i imovini.

Osim toga, firma Gliese 581g prošle godine imala prihode od oko 17,8 miliona KM, a “čista zarada” je iznosila 2,3 miliona KM.

Imaju otvorenih pet računa u pet banaka i za sada nisu u stečaju niti u postupku likvidacije.

Razlog tome je kako saznajemo što je Ihtijarević da bi vratio dugove digao novi kredit, težak čak osam miliona KM.

Od tih para je vratio dug Rajfajzen banci u Titovoj ulici, ali je pitanje šta će biti s ostalim provjeriocima jer je ostao dužan brojnim kompanijama.

Većinu objekata je uzimao pod zakup. Prvestveno se to odnosi na restorane u Sarajevu i Mostaru.

Z

S druge strane, Ihtijarević je postao vlasnik brojnih nekretnina i skupocijenih vozila. Posjedu više stanova u Sarajevu, Sloveniji i Crnoj Gori.

U cijelu ovu priču kako stoje stvari mogli bi se uključiti i Tužilaštvo. Pogotovo na dio kako je Ihtijarević koristio državno zemljište da bi zauzeo parking prostor u centru grada – Marin Dvoru.

Radi se o firmi Modern Times, koja je registrovana na istoj adresi kao i firma GLIESE 581i to ulici Maršala Tita br. 6. Osnivač i ove firme je Haris Ihtijarević, što je pokazao registar poslovnih subjekata.

Naime, ova firma je registrirana 2007.godine. Kako je navedeno, ukupni prihodi 2019.godine su iznosili 1.408.505 KM, 2020.godine 1.123.143, a 2021.godine čak 1.377.070 KM,piše Avaz

Radi se o ukupno 3,9 miliona KM.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh