Vijesti

Feraget otkrio koja je moguća maksimalna kazna za optužene u slučaju “Memić”

Ja bih samo rekao “U kamenu ništa ljudsko, u ljudima sve kameno”, kazao je Feraget

Ifet Feraget - Nap.ba

U Sudu Bosne i Hercegovine danas su iznesene završne riječi Muriza Memića i Ifeta Ferageta u slučaju “Dženan Memić” te odbrane Zijada Mutapa i Alise Ramić, rođene Mutap.

Nakon završetka suđenja medijima se obratio advokat porodice Memić, Ifet Feraget.

– Tužilaštvo nije napisalo završnu riječ, niti je to obaveza bilo kojeg subjekta, već je obaveza da se iznese završna riječ. Ja imam završnu riječ napisanu, ali koristim tu završnu riječ da ukažem sudu na bitne elemente. Ja bih samo rekao “U kamenu ništa ljudsko, u ljudima sve kameno”. Nekome smetaju odskočice, nekom latinske izreke, a meni smeta neko ko smatra ovu zemlju tiranijom – izjavio je Feraget,piše Avaz

Uništeni dokazi
Dodao je da je istraga provedena od strane Tužilaštva, a da država stoji iza istrage obzirom da je i potvrđena optužnica.

– Popis uništenih dokaza je enorman – rekao je Feraget.

– Ako budu osuđeni za ova krivična djela, provoptuženi do 45 godina zatvora, a ostali 20 godina. Sud BiH odluku donosi po principu slobodna ocjena dokaza. Princip ocjenjivanja dokaza nije neograničen – naveo je Feraget.

Između ostalog, Feraget je danas izjavio da je i dalje optimističan.

– Završna riječ služi zbog toga da se sud podsjeti na najvažnije detalje slučaja – rekao je Feraget.

Test za pravosuđe
Osvrnuo se i na to da pored dokaza odbrana tvrdi da Alisa Ramić, tada Mutap, je imala amneziju.

– Pored direktnih dokaza, postoje i indirektni dokazi. Alisa u svojim izjavama kaže da je izgubila svijest. Sud je tu da sudi – rekao je Feraget.

Naglasio je da je ovaj slučaj bitan obzirom da je ovaj postupak počeo postavljati temelj za vrlo bitnu optužnicu koja će dovesti do ubice. Istakao je da je podnio prijave protiv 49 osoba, uključujući policijske komesare, kao i kantonalne tužioce.

– Tužilaštvo vodi istragu koja može dugo trajati. Ovo je ipak test za naše pravosuđe i ono što su rekli tužioci je da će ovo biti presedan. Cjelokupno ponašanje Alise Mutap, policije i tužilaca, pa zar vam nije čudno da se snimak pojavljuje nakon mjesec dana? Postoje pravila ljudskog mišljenja – kaže Feraget.

Ističe da ako ukoliko je Alisa prepoznala Ljubu Seferovića, onda to dokazuje da nije ni imala amneziju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh