Vijesti

Lideri EU-a u Briselu na razgovorima o energetskoj krizi i ratu u Ukrajini

Lideri država članica Evropske unije (EU) okupiće se u četvrtak i petak u Briselu na redovnom jesenskom samitu na kojem će glavna tema biti rat u Ukrajini, energetika, ekonomska pitanja i vanjski odnosi

Lideri država članica Evropske unije (EU) okupiće se u četvrtak i petak u Briselu na redovnom jesenskom samitu na kojem će glavna tema biti rat u Ukrajini, energetika, ekonomska pitanja i vanjski odnosi, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Na sastanku Evropskog vijeća raspravljaće se o najnovijem razvoju događaja u vezi s agresivnim ratom Rusije protiv Ukrajine, među ostalim o njegovim posljedicama u Ukrajini i izvan nje.U vezi s time lideri EU-a raspravljaće i o daljnjoj potpori Ukrajini”, saopšteno se na stranici Evropskog vijeća.

Dodaje se da će lideri EU-a procijeniti stanje cijena energije i sigurnosti opskrbe, mjere za optimizaciju tržišta i napredak u smanjenju potražnje. Odlučiće i o svim daljnjim koracima koje je potrebno poduzeti.

S obzirom na trenutnu energetsku krizu, pogoršanu ratom Rusije protiv Ukrajine, Evropsko vijeće razmotriće ekonomsku situaciju, najavljeno je.

Na sastanku Evropskog vijeća raspravljaće se i o odnosima EU-a i Azije te će se održati strateška rasprava o Kini.

Dvodnevni samit će uslijediti nakon neformalnog sastanka Evropskog vijeća održanog u Pragu 7. oktobra, na kojem su lideri EU-a raspravljali o ratu Rusije protiv Ukrajine i njegovom utjecaju na energetsku krizu i ekonomiju u Evropi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh