Vijesti

Usvojen nacrt Zakona o minimalnoj plaći: Prijedlog ide u javnu raspravu u trajanju od 90 dana

Ovim Zakonom propisuje se minimalna plaća, način utvrdivanja iznosa minimalne plaće, rokovi za utvrđivanje minimalne plaće, kao i nadzor nad primjenom ovog Zakona

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na vanrednoj sjednici usvojio je nacrt Zakona o minimalnoj plaći.

Za ovaj nacrt je glasalo 65 poslanika, a jedan je bio suzdržan.

Ovaj nacrt zakona sada ide u javnu raspravu u trajanju od 90 dana.

Ovim Zakonom propisuje se minimalna plaća, način utvrdivanja iznosa minimalne plaće, rokovi za utvrđivanje minimalne plaće, kao i nadzor nad primjenom ovog Zakona.

Pravo na minimalnu plaću, u skladu sa ovim Zakonom, imaju svi radnici koji rade u Federaciji BiH, neovisno od sjedišta ili registracije poslodavca.

Visina minimalne bruto plaće
Ukoliko je kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu utvrđen veći iznos minimalne plaće od iznosa utvrđenog ovim Zakonom radniku pripada pravo na veći iznos plaće.

Osnovica za utvrđivanje minimalne plaće je prosječna bruto plaća u Federaciji BiH za decembar 2020. godine prema zvaničnom podatku Federarnog zavoda zastatistiku. u iznosu 1.532 KM bruto (993 KM neto).

Ovim Zakonom utvrđuje se minimalna bruto plaća u visini:

– za 2022. godinu najmanje 85 posto osnovice,

– za 2023. godinu najmanje 90 posto osnovice,

– za 2024. godinu najmanje 100 posto osnovice.

Ne predstavlja osnovicu za obračun svih plaća
Minimalna plaća ne predstavlja osnovicu za obračun svih plaća, osim ako je to definisano kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Minimalna plaća pripada radniku za puno radno vrijeme u skladu sa Zakonom o radu bez prekovremenog rada.

Počev od 2025. godine, minimalna plaća se utvrđuje na osnovu kretanja indeksa potrošačkih cijena, ukupnog kretanja plaća i bruto društvenog proizvoda.

Iznos minimalne plaće ne može biti manji od iznosa minimalne plaće za 2024. godinu, odnosno za godinu koja prethodi godini za koju se donosi Uredba,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh