Vijesti

Turković zahvalila Bidenu za američku podršku reformama u BiH

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković zahvalila je u ponedjeljak, 19. septembra, američkom predsjedniku Josephu Bidenu za pomoć koju njegova zemlja “kontinuirano pruža u reformskim procesima i napretku BiH”.

Američki predsjednik i ministrica vanjskih poslova BiH susreli su se tokom sahrane kraljice Elizabete II u Westministerskoj opatiji u Londonu, saopćilo je 19. septembra Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Kako je navedeno iz Ministarstva, američki predsjednik se u kratkom razgovoru sa ministricom Turković interesirao za situaciju i napredak BiH te “rekao da mu je BiH uvijek na umu”.

Turković je istaknula važnost američke podrške u očuvanju mira i stabilnosti u BiH i cijeloj regiji.

“Predsjednik Biden je tokom svoje političke karijere isticao veze i dobro poznavanje situacije u našoj regiji, a posebno u BiH”, kaže se u saopćenju.

Sjedinjene Američke Države najavile su prije nekoliko dana financijsku pomoć za 19 zemalja, među kojima je i BiH, za koje se smatra da su u opasnosti od buduće ruske agresije.

Američki državni sekretar Antoni Blinken najavio je tokom boravka u Kijevu, 8. septembra, dvije milijarde dolara novog stranog vojnog financiranja za Ukrajinu i 18 drugih zemalja za koje se smatra da su u opasnosti od buduće ruske agresije, saopćio je zvaničnik State Departmenta.

Od najavljenih dvije milijarde pomoći, za Ukrajinu je predviđena milijarda dolara, dok će ostatak novca biti raspoređen na 18 drugih zemalja, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh