Vijesti

Konkurs okončan: Samo tri prijave za šefa policije i zamjenika u HNK, ovo su njihova imena

U petak, 23. septembra zakazana sjednica Nezavisnog odbora

Na konkurs za izbor komesara policije i zamjenika komesara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, okončanom u prošli četvrtak, pristigle su, kako saznajemo, svega tri prijave.

Tako su u konkurenciiji za ove dvije pozicije, prema našim pouzdanim saznanjima, Ramiz Hasić, načelnik Operativnog centra MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i Mirsad Subašić, načelnik Policijske uprave Konjic.

U utrci i Robert Perić
Špekulira se da je u utrci i Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug Granične policije BiH.

Perić je, podsjetimo, nakon nedavnog intervjua kandidata za čelnike državnih policijskih agencija ocijenjen kao najbolji kandidat za direktora Granične policije BiH.

Inače, Hasić i Subašić su jedini koji u MUP-u HNK imaju čin glavnog policijskog inspektora, što je, praktično, glavni uvjet za poziciju komesara , odnosno zamjenika komesara.

Institut zamjenika komesara policije uveden je sredinom juna nakon što su skupštinski zastupnici usvojili izmjene i dopune dva zakona.

Prema tim zakonskim rješenjima, komesar i zamjenik komesara policije ne mogu biti iz reda istog naroda. Tako se uveliko špekulira da je pozicija komesara namijenjena Hrvatima, a zamjenika Bošnjacima.

Kamen spoticanja
Inače, zbog mogućnosti pristizanja prijava poštom tačan broj onih koji su aplicirrali na konkurs bit će poznat u petak, 23.septembra kada je zakazana sjednica Nezavisnog odbora za izbor i reviziju, kako nam je to potvrdio Sinan Crnomerović, predsjednik,piše Avaz

No, nastavak procedure, odnosno, sjednica na kojoj će biti obavljeni intervjui s kandidatima, vjerovatno će biti zakazana tek nakon održavanja izbora.

Podsjetimo, izbor šefa policije u HNK bio je dugogodišnji kamen spoticanja između vladajućih HDZ-a BiH i SDA. Posljednji komesar bio je Ilija Lasić, a njegovo imenovanje je bilo nezakonito kako je to utvrđeno presudom Vrhovnog suda F BiH.

Njemu je mandat istekao 30.septembra 2018.godine i od tada je HNK bez prvog čovjeka policije


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh