Vijesti

Istraživanje: Veći dio svijeta suočiće se s ekstremnom vrućinom do 2100. godine

Veći dio svijeta će se do 2100. godine suočiti s ekstremnom vrućinom, navodi se u najnovijem naučnom istraživanju,.

Vrućine - Blogspot

Procjene pokazuju da će tropski i suptropski krajevi, uključujući indijski potkontinent, velike dijelove Arapskog poluostrva i podsaharsku Afriku, do kraja ovog stoljeća bilježiti opasno visoke temperature većinu dana u godini, navodi se u članku objavljenom u časopisu Communications Earth and Environment u četvrtak.

“To će se vjerovatno dogoditi čak i ako nekako budemo uspješni u ograničavanju globalnog zagrijavanja na dva stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa”, upozoravaju naučnici.

Navodi se da će regije srednje geografske širine, u najmanju ruku, iskusiti intenzivne toplotne talase svake godine.

U američkom gradu Chicagu, na primjer, istraživači predviđaju 16 puta opasnije toplotne talase do kraja stoljeća.

“Ekstremna vrućina doprinosi hroničnim bolestima i povezana je s redovnim gubicima rada na otvorenom… te ima potencijal da ugrozi nastanjivost velikih dijelova Zemljine površine ako se ne smanje emisije stakleničkih plinova”, navodi se u članku.

Najizloženiji ozbiljnim zdravstvenim problemima uzrokovane ekstremnom vrućinom su starije osobe, siromašni i radnici na otvorenom, dodaje se.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh