Vijesti

Promjene na tržištu rada, nema više: ‘Ako ne želiš ti raditi, ima ko hoće’

Prošlo je vrijeme kad su poslodavci mogli ucjenjivati radnike nudeći im neljudske i nedostojne uvjete rada. Samo se sada postavlja pitanja jesu li kasno shvatili ili čak jesu li i shvatili da se jedino adekvatnim plaćama i uvjetima rada mogu zadržati radnici. Ako nisu, uskoro bi mogli staviti ključ u bravu

Konobar - 24sata.hr

Klasična priča poslodavaca donedavno je bila “Ako ti nećeš, ima ko hoće. Dignem kamen, ispod kamena radnik”. Doslovno je bila borba za svako radno mjesto i tražila se “veza” da se zaposli na bilo kakav posao, pa i onaj gdje je plaća minimalna i radi se “na crno”. Danas je situacija znatno drugačija, piše Večernji list BiH.

Potražnja za radnom snagom sve je veća. I dalje nedostaju majstori i zanatlije, ali i fizički radnici. Ta situacija znatno je doprinijela ostvarivanju prava radnika, ali i njihovoj pregovaračkoj poziciji, piše portal Večernjeg lista BiH.

Samo početak

Poslodavci u FBiH imaju potrebu za novim zapošljavanjem, i to više od 6300 radnika, ali nedostaje radne snage poput građevinara, ugostitelja i informatičara, podaci su to prikupljeni anketiranjem poslodavaca. Trenutni nedostatak radnika pojedinih zanimanja samo je početak onoga što BiH čeka. Poslodavci imaju svoje rješenje – uvoz radne snage.

Iako su u Federaciji Bosne i Hercegovine od 290.000 nezaposlenih jedna trećina, čak i više od toga, nekvalificirane su osobe koje nemaju nikakvo zanimanje. Oni koji posjeduju znanje i zanimanje odavno odlaze iz BiH.

– U posljednje vrijeme imamo povećan broj oglasa slobodnih radnih mjesta od poslodavaca u Federaciji BiH, ali sve više dobivamo signale da poslodavci na domaćem tržištu rada ne mogu naći adekvatne radnike. Stoga u posljednje vrijeme bilježimo povećan interes poslodavaca za zapošljavanjem stranaca – rekao je ranije rukovodilac Jedinice za analizu tržišta rada u Federalnom zavodu za zapošljavanje Omer Korjenić.

Tako su u FBiH već izdane radne dozvole državljanima dalekoga Nepala, i to u građevinskom sektoru za zanimanja armirač, betonirac, zidar i tesar, piše Vecernji.ba.

I ovog ljeta brojni ugostiteljski radnici odlučili su raditi sezonski posao na Jadranu zbog boljih uvjeta, što predstavlja problem vlasnicima restorana, hotela i motela jer je gotovo nemoguća misija pronaći kuhara i konobara. Na Ravnoj planini u blizini Sarajeva vlasnik poslovnog kompleksa Veljko Golijanin nudi plaću od 4500 KM za kvalificiranog kuhara koji bi radio u njihovom objektu. No, nemoguće ga je naći. Raspisali su oglas u kojem mu nude početnu plaću 4500 KM. Ni nakon 20 dana niko se ozbiljan nije javio. Iako nude dobre uvjete, na ovoj planini imaju problem pronalaska konobara. Zbog toga su uveli nove opcije – samoposluživanje.

Stanje na tržištu rada

Pojedini poslodavci i u ugostiteljskom sektoru odlučili su se uvesti radnu snagu, tako da su prije nekoliko dana u sarajevskim hotelima počela raditi dvojica kuhara s Mauricijusa.

– Jednostavno, ljudi su prisiljeni ovako riješiti problem. Imao sam priliku upoznati kolege s Mauricijusa koji sigurno znaju posao, ali im treba vremena da se naviknu na našu kuhinju i mentalitet. Naravno, od njih se može naučiti o kuhinji s otočnih zemalja i toplijih krajeva – kazao je krajem prošlog mjeseca za Faktor Hamid Hadžić, šef kuhinje hotela Hills na Ilidži.

Ovi primjeri oslikavaju trenutno stanje na tržištu u BiH i potvrda su da je prošlo vrijeme kad su poslodavci mogli ucjenjivati radnike nudeći im neljudske i nedostojne uvjete rada. Samo se sada postavlja pitanja jesu li kasno shvatili ili čak jesu li i shvatili da se jedino adekvatnim plaćama i uvjetima rada mogu zadržati radnici. Ako nisu, uskoro bi mogli staviti ključ u bravu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh