Vijesti

U Španiji zabilježen drugi smrtni slučaj od majmunskih boginja

To su prve dvije osoba u Europi koje su umrle od posljedica majmunskih boginja

Druga osoba zaražena majmunskim boginjama umrla je u Španiji, saopćilo je tamošnje Ministarstvo zdravstva, dan nakon što je zabilježen prvi takav smrtni slučaj u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Među 3.750 pacijenata, 120 je hospitalizirano, a dvoje je umrlih“, navodi se u izvještaju.

To su prve dvije osoba u Europi koje su umrle od posljedica majmunskih boginja.

Vlasti Brazila i Španije juče su objavile prve slučajeve smrti od majmunskih boginja izvan Afrike.

Od maja je u svijetu zabilježeno osam smrtnih slučajeva, od kojih je prvih pet bilo u Africi gdje je bolest endemska i prvi puta je otkrivena 1970. godine.

Regionalni ured WHO-a za Evropu objavio je u subotu da se može predvidjeti da će doći do povećanja broja smrti od majmunskih boginja. Ipak, organizacija naglašava da su teške komplikacije vrlo rijetke.

Svjetska zdravstvena organizacija prošle sedmice je objavila da je epidemija majmunskih boginja globalna zdravstvena opasnost.

– Izvanredno stanje u državi New York –

U SAD-u, guvernerka države New York u kojoj se bilježi četvrtina od ukupno oboljelih u SAD-u od majmunskih boginja, objavila je izvanredno stanje u toj saveznoj državi zbog širenja epidemije.

“Proglašavam izvanredno stanje kako bi se ojačali naši neprestani napori u suočavanju s izbijanjem epidemije majmunskih boginja”, tvitala je Kathy Hochul kasno u petak.

Na dan 29. srpnja, država New York imala je 1.383 potvrđena slučaja majmunskih boginja, stoji na internetskoj stranici ministarstva zdravstva te savezne države.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh