Vijesti

Kako su promijenjeni nazivi ulica u Mostaru, kakve smo sve ideje čuli u Vijećnici?

Gradsko vijeće Mostara promijenilo je šest spornih naziva ulica na današnjoj 24. sjednici. Riječ je o
ulicama čiji su nazivi dosad asocirali na fašizam, a koje će u budućem periodu imati nove nazive.

Komisija koju su činili gradonačelnik Mario Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić i predsjednici klubova naroda Vlatko Marinović, Zlatko Guzin i Velibor Milivojević, prethodno je predložilo da umjesto šest dosadašnjih naziva ulica koji asociraju na fašizam, Mostar dobije ulice Tina Ujevića, Ice Voljevice, Fra Ljudevita Laste, Humsku ulicu, te Ulicu Ciglana, odnosno da nekadašnjem dijelu ulice Alekse Šantića, koja je dosad nosila naziv Mile Budaka, vrati stari naziv. Prijedlog je na koncu usvojen, ali nakon zanimljive i dugotrajne rasprave.

Gradonačelnik Kordić rekao je s govornice da je razočaran načinom na koji su u javnosti dočekani prijedlozi novih naziva, te da je kompletna priča ispolitizirana.

Za dio vijećnika bilo je sporno to što u Komisiji za preimenovanje ulica nije bio nijedan vijećnik opozicije, a dosta glasna uoči sjednice bila je i inicijativa građanki Mostara čije članice su i vijećnice svih stranaka, koja je negodovala jer među ponuđenim novim nazivima nije bio nijedan po nekoj zaslužnoj ženi.
Za Klub SDP-a sporan je i Tin Ujević. Oni tvrde da u moru pjesnika Komisija nije trebala predložiti Ujevića za koga kažu da nema nikakvu vezu s Mostarom, te da je toom Drugog svjketskog rata pisao za novinsku agenciju NDH. Za SDP je sporan i Fra Ljudevit Lasta koji je, kako tvrde, skupove koji su danas dostupni na internetu započinjao pozdravom “Za dom spremi“.

Vijećnik Hrvatske republikanske stranke Silvio Bubalo zatražio je proširenje dnevnog reda za odluku o promjeni naziva ulice Maršala Tita u Ulicu Kralja Stjepana Tomaševića, međutim njegov prijedlog nije prošao, s obzirom da ga je podržalo 15 vijećnika, a njih 18 bilo protiv.

Velibor Milivojević je obrazlažući odluku rekao kako Srbima ne može biti sporan Tin Ujević, kada i u Beogradu postoji ulica koja novi njegovo ime. Potom je riječ dobila Irma Baralija, koja je tvrdila da aršini nisu bili jednaki za sve, te da je katastrofalno to što nijedan novi naziv nije po nekoj zaslužnoj ženi.
S njom se složio i Kordić, ali je zamolio da se strpi i da će brojne ulice koje danas nikako nemaju imena uskoro dobiti nazive, između ostalog i po ženama. Baralija je kao primjer navela sestre Bregman koje po svemu zaslužuju imati ulicu, nakon čega je Vlatko Marinović konstatovao da su one previše važne za Mostar da bi im se dala ulica koja je kratka i jednosmjerna.

Potom je riječ uzeo Silvio Bubalo (HRS), kazavši kako ga je sramota što dosad nisu promijenjeni nazivi, te da osim same procedure i izbora članova Komisije, u HRS nemaju nijednu zamjerku.

Predložio je da novi nazivi budu ulice Miloša Komadine, doktorice Buhoslave Kek, Antoana Motike, Mate Zelenike, Stjepana Kuštrba, te Dablinska ulica, koja bi asocirala na Mostarce koji danas žive u Republici Irskoj.

Ibro Husnić (Koalicija za Mostar) je pozvao opoziciju na približavanje stavova, kako bi odluka na koncu bila jednoglasna. Boška Ćavar je navela da bi dok vijećnici ne postanu svjesni veličine i važnosti određenih osoba iz historije, Grad trebao dobiti nazive ulica po cvijeću, biljkama i životinjama. Na kraju je opozicija izašla s jedinstvenim prijedlogom da se umjesto Fra Laste i Ulice Ciglana ide s nazivima “Ulica ženske solidarsnosti” i “Ulica Mate Zelenike”, međutim prijedlog nije dobio podršku.
Na kraju se glasalo za prijedlog Komisije, koji je s 25 glasova za prošao.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh