Vijesti

Kissinger: Tri moguća ishoda sukoba u Ukrajini

Bivši američki državni sekretar Henry Kissinger govorio je o mogućnosti pregovora između Rusije i Ukrajine, ali i o mogućnosti eskalacije sukoba.

Henry Kissinger - Salon.com

Postoje tri moguća ishoda ukrajinske krize, smatra bivši američki državni sekretar Henry Kissinger.

On je, u intervjuu za britanski magazin Spectator, rekao da prvi scenario podrazumijeva da Rusija kontroliše veći dio Donbasa, glavni industrijski i poljoprivredni region i pojas kopna duž Crnog mora, prenosi RIA Novosti.

Prema ocjeni Kissingera, to bi bila pobjeda za Moskvu i uloga NATO-a ne bi bila tako odlučujuća kako se ranije smatralo.

Kissinger je naveo da bi drugi ishod bio pokušaj da Rusija bude potisnuta sa Krima i ocijenio da bi to moglo da dovede do eskalacije sukoba.

Povratak na stare pozicije
Prema njegovom mišljenju, treći scenario podrazumijeva povratak na pozicije prije otpočinjanja sukoba 24. februara.

Neriješena pitanja moći će da budu razmatrana na pregovorima, a situacija će vjerovatno biti zamrznuta na neko vrijeme, smatra Kissinger.

Dodao je da je o trećem ishodu govorio na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu nakon čega ga je kritikovao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Po onome što mi se čini, Zelenski je sada to prihvatio”, rekao je Kissinger, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh