Vijesti

Budžet je morao biti usvojen, na potezu su političari: Hoće li se odreći povećanja!?

Bh. javnost je šokirana jučerašnjom informacijom da su zastupnici u državnom Parlamentu sebi izglasali povećanje plata.

Takvu činjenicu imaju zahvaliti ministru finansija BIH Vjekoslavu Bevandi (HDZ) koji je “poštujući propise” kroz novi Budžet, osim povećanja plata za vojnike, policajce i druge državne službenike, “provukao” i značajno povećanje primanja sebi i kolegama političarima.

Da su kojim slučajem zastupnici glasali protiv, usvajanje Budžeta bi bilo dodatno prolongirano pa bi na sebe navikli i gnjev hiljada državnih službenika koji opravdano već preko deset godina traže vraćanje plata na nivo iz 2008. godine. S druge strane, glasanjem su prouzrokovali gnjev šire bh. javnosti, što je također opravdan talas nezadovoljstva (pojačan izvještajima medija).

Oni koji na ovom drugom talasu sada pokušavaju ugrabiti političke poene su oni koji su glasali protiv. No time su glasali i protiv povećanja plata vojnicima i policajcima. Interesantno, protiv su bili zastupnici SDP-a, stranke koje je upravo 2011. godine oštetila državne službenike smanjenjem njihovih plata i smanjenjem fiskalnog okvira države s ciljem slabljenja njenih institucija, a jačanja onih entitetskih.

Nakon svega što se desilo, sada je put jedan. I svi parlamentarci, ministri i zamjenici najmanje bi trebali slijediti primjer predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji će kompletan iznos povećanja primanja uplaćivati humanitarnoj organizaciji i to javno objaviti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh