Vijesti

SAD: Širom zemlje protesti zbog ukidanja ustavnog prava na abortus

Washington, New York, Philadelphia, Minneapolis, samo su neki od gradova u kojima su građani izrazili nezadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda SAD

Širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) održani su protesti zbog presude Vrhovnog suda SAD kojom se ukida ustavno pravo na abortus, javlja Anadolu Agency (AA).

Protesti su održani u Washingtonu, New Yorku, Philadelphiji, Minneapolisu, na Floridi i u Sjevernoj Karolini, kao i ispred ambasade SAD u Londonu, glavnom gradu Velike Britanije.

Vrhovni sud SAD je poništio odluku “Roe protiv Wadea” iz 1973. godine koja je garantirala to pravo. Šest sudija je glasalo “za”, a trojica “protiv”.

Sud je objavio da abortus nije zabranjen, ali da sada pojedine federalne države mogu same dopustiti ili ograničiti prekid trudnoće.

“Ustav ne daje pravo na pobačaj. Ovlast za reguliranje pobačaja vraćena je narodu i njegovim izabranim predstavnicima”, navodi se u odluci Vrhovnog suda.

Očekuje se da će odluka dovesti do zabrane abortusa u skoro polovini federalnih država u SAD.

“Slučaj Roe je bio uveliko pogrešan od samog početka. Njegovo obrazloženje je bilo izuzetno slabo, a odluka je imala štetne posljedice”, napisao je u svom mišljenju sudija Samuel Alito.

Organizacija Amnesty International je saopštila da presuda američkog suda “označava sumornu prekretnicu” u istoriji SAD-a i “oduzima Amerikankama pravo na abortus”.

Američki predsjednik Joe Biden u petak je osudio odluku Vrhovnog suda o abortusu, rekavši da je vratila Sjedinjene Američke Države (SAD) 150 godina unazad.

Biden je pozvao Kongres da vrati pravo na abortus kao federalni zakon.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh