Vijesti

Dodik sutra sa Putinom, Lavrovu se žalio na antisrpsku politiku Zapada

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Tamo će se sutra, prema najavana, sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dodik se danas sastao sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom.

On je naveo da je tema bila ekonomija, a jedna od njih i termoelektrane na gas.

– Sutra ću nastaviti da o tome razgovaram i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i direktorom Gasproma – poručio je Dodik.

Na sastanku je, kaže Dodik, bilo riječi i o situaciji u Ukrajini.

– Naravno, moje zalaganje je išlo u tom smjeru da se što prije završe sukobi, da se uspostave pregovori i da se normalizuje situacija i oni to jednako isto tako žele – naglasio je Dodik.

Dodik je poručio da se Lavrov zahvalio na činjenici da “mi nismo bili ti koji smo bili spremni podržati sankcije Ruskoj federaciji”,pišu Vijesti

Dodik je Lavrova informisao da i “francuski predsjednik Emmanuel Macron uvodi specijalnog predstavnika u BiH, što dovoljno govori o pokušaju uticaja, a iste predstavnike uveli su i SAD i Velika Britanija”.

– Čekaju nas izbori, zapadnjaci promovišu svoje strukture i tu će biti teška politička borba. Nemam namjeru da izgubim – istakao je Dodik i dodao da je Zapad srušio Dejton.

– Činjenica da se trude da za visokog predstavnika stave nelegitimnu osobu, dovoljno govori. On je karikatura – rekao je Dodik.

Šef ruske diplomatije izjavio je da su EU i Velika Britanija kolonijalna mašina i ustvrdio da je Dodik jedini od članova Predsjedništva BiH koji se bori za Dejtonski sporazum.

Lavrov je tokom susreta u Sankt Peterburgu sa Dodikom rekao da zapadnjaci nastoje da odvlače pažnju od domaćih problema.

Podsjetio je da je bivša evropska komesarka za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini govorila da Rusija ne treba bude na Balkanu jer je to teritorija EU.

– Oni su kolonijalna mašina – rekao je Lavrov.

Dodik je poručio da stranci žele ili podanike ili štićenike u BiH, te da je uloga Britanaca sada veoma ekspanzivna. Naglašava da je britanska politika uvijek antisrpska.

– Nikako da nas puste na miru, da sami uređujemo svoju zemlju – rekao je Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh