Vijesti

Neum spremano dočekuje ljeto: Cesta do Stoca u julu, kreveti za sezonu rasprodani

Turistički radnici u Neumu, jedinom bosanskohercegovačkom gradu na Jadranskom moru, spremno dočekuju predstojeću sezonu

Turistički radnici u Neumu, jedinom bosanskohercegovačkom gradu na Jadranskom moru, spremno dočekuju predstojeću sezonu. Predsezona obećava, prenoćišta u ljetnim mjesecima već su rezervisana, kao značajno i tokom oktobra, u podsezoni, javlja Anadolu Agecny (AA).

Pretpostavlja se da će uprkos inflaciji i poskupljenjima u Neumu svakog dana ljeta boraviti oko 18.000 turista.

“Buking za ljetnu sezonu je odličan. Deveti i deseti mjesec su već skoro popunjeni, pa je na nama danas samo da dobro odradimo sezonu. Što se tiče smještajnih kapaciteta, uradili smo mnogo toga s kraja prošle sezone. Hoteli su obnovljeni i renovirani, a imamo i nove male porodične, te nove veće hotele u ponudi, tako da možemo reći da je ukupna ponuda na željenom nivou i da pratimo evropske trendove“, rekao je za Anadolu Agency predsjednik Udruženja turističkih radnika Neuma Davor Krešić.

Pokazatelji iz predsezone prema riječima Branimira Butigana, predsjednika Udruženja hotelijera Neuma jesu dobri, međutim nisu ni približni onima iz 2019. – prije pandemije COVID-19.

“Solidni su pokazatelji. Ako ih uporedimo sa prethodne dvije godine – odlični su, ali ipak u usporedbi sa 2019. to je 50 posto slabije. U srcu sezone očekujemo stopostotnu popunjenost, kao i dobru posjetu u postsezoni“, priželjkuje Butigan.

Cesta Stolac – Neum na koju se čeka decenijama trebala bi značiti turistički procvat Neuma u svim mjesecima u godini. Ona je danas gotovo kompletna u funkciji, međutim na završetak određenih dionica se još čeka.

“Značajan dio ceste je izgrađen. Vidite koliko je danas lakše doći. Ostala su dva lota. Početkom narednog mjeseca trebao bi biti završen Lot 5, a kasnije i Lot 6, a sredinom jula bismo trebali imati zvanično otvorenje. Zasigurno – novi iskorak za Neum i puno bolja veza. Očekivanja su velika“, ističe načelnik Općine Neum Dragan Jurković.

Krešić napominje i kako su benefiti koje donosi cesta već vidni, jer recimo, već danas u predsezoni dolazi značajan broj gostiju “individualaca“, što ranije nije bila praksa. Hoteli u novom ruhu dočekuju sezonu. Svake godine se radi na određenim sanacijama i novitetima. Općinska vlast je radila i na sanaciji ulica.

“Svaki hotel je prilagodio sve potrebama gostiju. Svi koji dođu primjetit će promjene i sve vremenom ide na viši nivo“, napominje Branimir Butigan.

“Tokom posljednjih šest mjeseci radili smo uređenje šetnice. Sada smo u fazi postavljanja izložbeno-prodajnih kućica na istoj. Uređujemo plažu i u tom dijelu smo najaktivniji, nastojeći napraviti bolji ugođaj gostima. U toku je i sanacija Ulice Ruđera Boškovića, što će biti gotovo u narednih deset dana“, najavio je načelnik Jurković.

Poskupljenja životnih namirnica i energenata neminovno su se morala odraziti na povećanje cijena smještaja u Neumu.

“Što se tiče hotela i privatnih smještaja nismo dizali cijene u mjeri u kojoj su rasle cijene namirnica. Smještaj je skuplji za 15 posto. To ne utječe na buking. Svi inputi u hotelima su poskupili i neminovno je bilo podizanje cijena“, istakao je Davor Krešić.

S obzirom da recimo u Hrvatskoj radnici “sezonci“ mogu naplatiti duplo više novca, a da je prema riječima naših sagovornika u ovoj zemlji duplo manji porez na dodanu vrijednost, danas je u Neumu jedan od gorućih problema nedostatak radne snage.

“Uvijek postoje ti problemi i radne snage stalno nedostaje. Smatramo da gost treba doživjeti autentičnost i da bi radna snaga trebala biti naša lokalna. Ako se već turističke sile kao što su Hrvatska i Crna Gora nisu uspjele othrvati s tim problemom i otvorile su kvote za uvoznu radnu snagu, mi posebno nismo u mogućnosti riješiti taj problem. Stoga apel Vijeću ministara i nadležnim institucijama da se ovim problemom pozabave i omoguće uvoz radne snage, jer u protivnom možemo doći u problem da nećemo moći servisirati naše goste“, upozorio je Davor Krešić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh