Vijesti

Bijela kuća odgovorila na Putinov pokušaj da ucijeni svijet hranom

Ponudio je deblokadu crnomorskih luka preko koje bi se izvezle žitarice iz Ukrajine, ali pod uslovom da se ukinu sankcije Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao je ucijeniti svijet hranom nudeći deblokadu crnomorskih luka preko koje bi se izvezle žitarice iz Ukrajine, ali pod uslovom da se ukinu ekonomske sankcije Rusiji.

Putin je u razgovoru s italijanskim premijerom Marijom Dragijem (Draghi) rekao da će Rusija pustiti brodove koji prevoze žitarice i gnojivo kako bi ublažila nadolazeću prehrambenu krizu širom svijeta, ali samo “pod uslovom da se ukinu politički motivirana ograničenja koja je nametnuo Zapad” – objavio je Kremlj.

Glasnogovornica Bijele kuće Karin Žen Pijer (Karine Jean-Pierre) je odgovorila da je za neisporuku tona ukrajinskog žita zaslužna ruska pomorska blokada, a ne sankcije.

– Trenutno nema razgovora o ukidanju sankcija. Nema razgovora. Za ovo je kriva Rusija. Rusija aktivno blokira izvoz hrane iz ukrajinskih luka, zbog čega se povećava glad u svijetu. Ovo je njihovo djelo – poručila je glasnogovornica Bijele kuće.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh