Vijesti

Makron pozvao Tursku da poštuje suvereni izbor Finske i Švedske o NATO-u

Nadao se da će izbjeći da Ankara stavi veto na njihove zahtjeve za pridruživanje transatlantskom odbrambenom savezu

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) zatražio je od svog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) da “poštuje suvereni izbor” Finske i Švedske za ulazak u NATO.

Nadao se da će izbjeći da Ankara stavi veto na njihove zahtjeve za pridruživanje transatlantskom odbrambenom savezu.

Turska je u srijedu upozorila da proces pristupanja NATO-u za Švedsku i Finsku neće krenuti naprijed osim ako se ne pozabave sigurnosnim zabrinutostima Ankare, upućujući na njihovu navodnu naklonost prema kurdskim militantnim skupinama.

– Predsjednik Makron je naglasio potrebu poštivanja suverenog izbora ovih dviju zemalja, koji je proizašao iz demokratskog procesa i kao reakcija na promjene u njihovom sigurnosnom okruženju – saopćeno je iz njegovog ureda nakon telefonskog razgovora s Erdoanom – javlja AFP.

Rekao je da se nada da će se razgovorima nastaviti brzo i da će se pronaći rješenje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh