Vijesti

ZAŠTO NE BI TREBALO DA NAMJEŠTATE KREVET SVAKOG JUTRA: Bit ćete u šoku kad saznate

Stručnjaci su otkrili koliko je zapravo štetno namještanje kreveta svakog jutra. Oni su ponudili bolje rješenje.

Od malih nogu su vas učili da svako jutro namjestite krevet. Ako ste se kao pitali zašto morate svakodnevno da obavljate istu stvar kada umjesto vas to može da uradi neko drugi, stručnjaci kažu da ponavljanje ove radnje povoljno utiče na stvaranje radnih navika.

Međutim, ima i onih koji se ne slažu da je namještanje kreveta dobro, pogotovo za zdravlje i higijenu.

Prema istraživanjima, prosečan odrastao čovjek izgubi 285 mililitra tečnosti svake noći, što automatski znači da se u dušeku zadržava određena količina vlage, koja je podobna za razmnožavanje različitih mikroorganizama. Umjesto da je namjestite, bolja opcija je da posteljinu odložite sa strane, kako bi krevet mogao da ”diše” i vlaga se osuši. U suprotnom, kada ponovo prostrete posteljinu, neprijatni mirisi, tečnosti i bakterije u njemu će se samo još više taložiti. Savjetuje se da redovno provjetravate i okrećete dušeke pogotovo u ljetnjem periodu.

Koliko često? Prema riječima stručnjaka, u zavisnosti od kojeg je materijala dušek napravljen, trebalo bi da mu redovno mijenjate stranu, tačnije da ga okrećete. U prva tri mjeseca od kupovine dušeka, preporučuje se da ga okrećete jednom nedeljno, a nakon toga samo jednom mjesečno. Na ovaj način ćete mu produžiti životni vijek i spriječiti da se na njemu stvaraju neravnomjerne izbočine i udubljenja.

Kako najbolje da očistite posteljinu?
Za mnoge čišćenje dušeka je prava muka, pa se većina odlučuje na profesionalne usluge pranja. Ali ukoliko želite sami da osvježite mjesto na kojem provedete skoro trećinu života, ovo je par trikova:

Nemojte da koristite usisivač jer ćete tako da oštetite dušek i napravite udubljenja na njemu. Umjesto toga, očistite ga uz pomoć mekane četke. Drugo pravilo je da nipošto ne ribate mrlje na njemu, pogotovo mokrom krpom koja će da ošteti vlakna. Mnogo bolja opcija je da operete posteljinu na svake dvije nedelje, kao i navlaku za dušek. Na taj način ćete sebi da olakšate posao, ali i redovno ćete spavati na urednoj i čistoj posteljini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh