Vijesti

Mišel: Bez reformi nema EU puta

Zapadni Balkan, BiH, su jedan od najviših prioriteta za Evropsku uniju i ja zaista vjerujem u budućnost, vašu evropsku budućnost, kao jedinstvene, nedjeljive i suverene zemlje, istakao je

Predsjednik Evropskog vijeća, Šarl Mišel (Charles Michel) boravi u Sarajevu. On je u zgradi Predsjedništva BiH održao sastanak sa članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Nakon sastanka prisutnima se obratio i Šarl Mišel.

– Prije svega bi želio da se zahvalim Predsjedništvu BiH na dobrodošlici u Sarajevu, zadovoljstvo mi je da sam tu. Važno mi je da sam danas u posjeti BiH kako bih iznova potvrdio naše opredjeljenje EU putu BiH. I dozvolite da ponovim ono što zaista jesam rekao na Bledu prije koji mjesec, ja sam istinski uvjeren da zapadni Balkan treba EU, ali jednako tako i EU treba zapadni Balkan. Vrijeme je za jedan novi zamah u smislu EU integracija – rekao je na početku svog obraćanja Mišel.

Najavio sastanak u junu
U toku svog obraćanja, Mišel je najavio sastanak EU lidera sa svim zemljama zapadnog Balkana.

– Istu tu poruku sam upravo podijelio i sa članovima Predsjedništva BiH. Moram reći da u junu imamo predstojeći sastanak lidera 27 zemalja članica sa liderima svih zemalja zapadnog Balkan. Želja nam je da produbimo saradnju, da ojačamo naš dijalog, i ja sam u svjetlu i tog predstojećeg sastanka danas u BiH. Želio sam iz prve ruke da čujem vaše zabrinutosti, da razumijem vaše prioritete, da čujem na koji način mi kao EU vam možemo pružiti podršku – istakao je Mišel.

Predsjednik Evropskog vijeća osvrnuo se i na agresiju Rusije na Ukrajinu.

– Ali evo, dok se mi ovdje obraćamo, Rusija vrši napad na ukrajinski narod, a ’90-ih BiH je na svojoj koži iskusila užasne i stravične posljedice rata. Znate iz te perspektive koliko je važna naša podrška. Koliko je važno da zajednički djelujemo i time se šalje jasna poruka odvraćanja i obeshrabrivanja ovakvih aktivnosti. Međutim, posljedice rata osjetimo svi podjednako na evropskom kontinentu, bilo da je riječ o snabdijevanju energentima ili cijenama. Izazovi sa kojima se suočavamo zahtijevaju novi način promišljanja, novi način rada. , moramo imati jedan novi zamah za reforme.

Novi osjećaj hitnosti
Mišel se osvrnuo i na samit u Solunu koji je održan prije 20 godina, te da danas postoji novi osjećaj hitnosti.
– Evo prije nekih gotovo 20 godina, na samitu u Solunu iznešeno je čvrsto opredjeljenje EU budućnosti za cijeli region, a danas evo imamo jedan novi osjećaj hitnosti i zaista želimo podržati naše partnere i prijatelje sa zapadnog Balkana na njihovom EU putu.

Zapravo, cilj nam je da osmislimo proces pristupanja na jedan novi način. Novi način koji će donijeti konkretne ekonomske, socijalne i druge benefite u toku procesa pregovaranja. Jednu novu dinamiku, proširenja. A tu novu dinamiku proširenja treba pratiti snažnije zagovaranje reformi u svim zemljama regiona. I evo moram vrlo jasno reći. Mi smo išli sa prijedlogom da u junu u okviru Vijeća razgovaramo na temu jedne geopolitičke zajednice, geopolitičkog formata ili platforme koji, kao što je rečeno vrlo jasno neće ni na koji način zamijeniti proces EU integracija – rekao je Mišel.

Zajednička budućnost
Kako ističe, BiH je jedan od najviših prioriteta EU.
– Štaviše, mi želimo ubrzati političku integraciju kroz zapravo momenntalno rješavanje nekih hitnih izazova i problema, umjesto da se čeka neka tamo odluka koja se treba donijeti u kontekstu procesa pridruživanju. Dame i gospodo, zapadni Balkan, BiH, su jedan od najviših prioriteta za Evropsku uniju i ja zaista vjerujem u budućnost, vašu evropsku budućnost, kao jedinstvene, nedjeljive i suverene zemlje.

Mi smo također svjesni da je potrebno ukloniti prepreke na ovom evropskom putu. Vrlo jasno je taj put zarctan. Zacrtan je u 14 ključnih prioriteta. nadam se evo da ćemo vidjeti i djelovanje po politički, ekonomskim i socijalnim reformama i svim drugim oblastima. Vrlo je važno da politički lideri se angažuju u dijalogu, uspostavljanje povjerenja i dijaloga je apsolutno ključno. Mi smo razgovarali također i na temu kako možemo pomoći EU perspektivi BiH, napredak po reformama koči napredak na eU putu. Rat koji je u toku je ugrozio snabdijevanje energentima na evropskom kontinentu. Mi naravno pružamo i naše privatnom sektoru i građanima podršku zbog povećanja cijena. Pružat ćemo podršku i BiH.

Hvala još jednom na dobrodošlici, kao što ste rekli, ovo je prvi put i to se ne zaboravlja da smo evo imali priliku da razgovaramo zajedno o našoj zajedničkoj budućnosti – zaključio je Mišel.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh