Vijesti

Plenković: Milanović je odjednom otkrio Hrvate u BiH, mi na tome radimo sistemski

A ako neko podriva naše napore i udaljava drugu stranu od dogovora, taj ne čini dobro Hrvatima u BiH nego ih zloupotrebljava, rekao je

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas se nalazi u Dubrovniku odakle se obratio javnosti, gdje je poručio da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović zloupotrebljava Hrvate u BiH.

– Milanović je prije 12 godina podržavao Komšića. Išao je tamo. Kako je evoluirao, tada je grlato bio za Komšića – rekao je Plenković. Dodao je da su oni uvijek upozoravali.

“Mi na promjeni izbornog zakona radimo kontinuirano, težimo dogovoru”, rekao je.

– Ne ponašamo se tako da stvaramo neprijatelje. A ako neko podriva naše napore i udaljava drugu stranu od dogovora, taj ne čini dobro Hrvatima u BiH nego ih zloupotrebljava. Iz pozicije žrtve ih dovodi u poziciju krivca – rekao je Plenković.

Milanović je Plenkovića nazvao izdajnikom.

– On se ponaša kako se ponaša. Spustio je nivo političke komunikacije na nivo ulice, prostačenja i divljaštva. On je Hrvate u BiH sad odjednom otkrio, mi na tome radimo sistemski. Tu je razlika – kazao je Plenković.

O Orbanovim izjavama
– Moramo s više distance reagirati. Takve izjave se daju nesmotreno, nije prva, vjerovatno ni zadnja. To su nekakve izjave za unutrašnju upotrebu. Bitne su činjenice. U kontekstu energetske krize i napuštanja Rusije, saradnja Hrvatske i Mađarske je potrebnija njima nego nama. Hrvatska sad ima važan strateški položaj kao hub za naftu i plin, za opskrbu istočne Evrope – rekao je Plenković, te dodao:

– Ova promijenjena strateška arhitetktura svijeta daje nam novu šansu. Zato je dobro što smo uložili u LNG na Krku – kazao je i dodao da su su potrebna nova ulaganja u energetsku infrastrukturu. Hrvatski integritet ni na koji način nije ugrožen.

– Mislim da ova Orbanova retorika služi u kontekstu dogovora oko novog paketa sankcija protiv Rusije. Rekli smo, napuštamo ruske energente, ali uzimamo u obzir elemente po zemljama. To svi sad sagledavaju. Ove izjave nisu dobre, ne doprinose pozitivnoj atmosferi, a pogotovo kad se izgovore na netačan i neozbiljan način – rekao je.

O pobačaju
Upitan je zašto ne donose novi zakon o pobačaju.

– Moramo otvoreno reći, ovaj slučaj nema ama baš nikakve veze sa zakonom. Ovaj slučaj ima veze s jednom teškom situacijom gospođe Čavajde, to nikome ne bi poželjeli. Prije svega saosjećanje prema gospođi Čavajdi. Mi imamo zakon koji je na snazi, imamo regulirano što se događa nakon 10. sedmice trudnoće kad postoje medicinski razlozi. Treba vidjeti koji je stav drugostepene komisije pa ćemo svi biti informiraniji – rekao je.

Smatra da zdravstveni sistemi moraju biti susretljiviji.

– Kod ovako posebno teškog slučaja mora pokazati posebnu brigu. Uvjeren sam da su doktori koji su sada u kontaktu s Čavajdom tako i postupaju – rekao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh