Vijesti

Novi plan EU i Josepa Borrella: Može li se ruski novac iskoristiti za obnovu Ukrajine?

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell izjavio je kako bi članice EU trebale razmotriti opciju finansiranja obnove Ukrajine “zamrznutim” rsukim deviznim rezervama.

U intervjuu za Financial Times, Borrell je rekao kako je opcija iskorištavanja ruskog novca u obnovi Ukrajine itekako realna te je ovaj potez uporedio s praksom koju su Sjedinjene Američke Države primjenjivale u Afganistanu,prenosi Klix.

“Amerika je preuzela kontrolom nad milijarde dolara vrijednom imovinom Afganistanske centralne banke i to dijelom kako bi se obeštetile žrtve terora te za humanitarnu pomoć zemlji. Bio bih za ovaj potez i u slučaju Ukrajine jer je logičan. Imamo novac u džepu i neko bi morao objasniti zašto je to dobar potez kada je riječ o afganistanskom novcu, a nije dobar kada je riječ o ruskom”, poručio je Borrell.

Početkom ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija i saveznici zamrznuli su stotine milijardi dolara vrijedne devizne rezerve Centralne banke Rusije.

Zbog toga, unutar evropskih diplomatskih krugova već su se pokrenule rasprave o tome kako bi se novac mogao iskoristiti za obnovu Ukrajine, a upravo je Borrell jedan od najvećih zagovornika ovakve ideje.

“Borrell je rekao da je pitanje kako platiti obnovu Ukrajine jedno od ključnih političkih pitanja s obzirom na nevjerovatnu količinu novca koja bi bila uključena”, piše FT.

Iako bi iskorištavanje ruskog novca za obnovu Ukrajine značio i dodatno pogoršanje odnosa između Moskve i Zapada, Borrell ističe kako ovakav potez ne bi bio neuobičajen.

“Amerika je u Afganistanu izdvojila 3,5 milijardi dolara zamrznutih rezervi za pomoć žrtvama. Trenutno imamo jedno od najvažnijih političkih pitanja na stolu – ko će platiti obnovu Ukrajine?”, izjavio je Borrell.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh