Vijesti

Sporazum koji je šokirao Zapad: Da li će Peking praviti vojne baze samo 2.000 km od Australije?

Među političkom klasom u Honiari pojavile su se glasine da Kina i Solomonska Ostrva pregovaraju o sigurnosnom sporazumu

Tajni sporazum potpisan između Kine i Solomonskih Ostrva, a kojim a se Kini navodno dozvoljava izgradanja pomorskih baza samo 2.000 kilometara od granica Australije izazvao je šok i zabrinutost u Kanberi, Velingtonu i Vašingtonu, piše The Guardian.

Među političkom klasom u Honiari pojavile su se glasine da Kina i Solomonska Ostrva pregovaraju o sigurnosnom sporazumu koji bi mogao omogućiti Pekingu da pošalje vojno i policijsko osoblje svom novom pacifičkom savezniku i bazira pomorska plovila na ostrvima.

Ako se pokažu istinite, to bi bio prvi poznati bilateralni sigurnosni sporazum između Kine i zemlje na Pacifiku, regije koja je u posljednje vrijeme postala centar geopolitičkog i strateškog natezanja konopa između Kine s jedne i SAD-a i Australije s druge strane. Ako se ostvare najveći strahovi Australije, takav sporazum bi također mogao omogućiti Kini da uspostavi vojnu bazu manje od 2.000 km od njene istočne granice.

Dogovor obavijen tajnom
Metju Vejl (Matthew Wale), lider opozicije na Solomonskim Ostrvima, kaže da je prvi put saznao za predloženi sporazum sredinom 2021. od izvora. Tvrdi da je o dogovoru pregovarao vrlo mali tim izabranih predstavnika kojima je vjerovao premijer Manasseh Sogavare, ali je bio tajan od svih izvan ovog uskog kruga, uključujući ostatak Sogavareovog kabineta.

U martu su se ovi strahovi pokazali opravdanim kada je nacrt teksta sigurnosnog sporazuma, koji kineskoj vojsci i policiji daje značajan pristup Solomonovim Ostrvima, procurio na internetu. Vijest je izazvala šok u Kanberi, Velingtonu i Vašingtonu.

Prema izvještajima iz diplomatskih izvora, političara i analitičara, sigurnosni pakt Kine i Solomona bio je dogovor obavijen tajnom, koji je diplomate i vladine službenike, čak i unutar Solomonovih Ostrva, potpuno iznenadio, što je dovelo do pokušaja zapadnih sila da pokušaju blokirati kineski utjecaj u regionu i bijesa među stanovnicima Solomonskih ostrva.

Kao odgovor na curenje informacija, dvije delegacije su poslane iz Australije u Honiaru, a ove sedmice će dva najviša američka zvaničnika, uključujući Kurta Kambela (Campbel), koordinatora Vijeća za nacionalnu sigurnost Indo-Pacifika, sletjeti u glavni grad.

Međutim, hitne diplomatske akcije pokazale su se neuspešnim. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kasno u utorak da je sporazum potpisan.

Kineska pomorska baza?
Australija, Novi Zeland i SAD su posebno zabrinute da bi sporazum mogao omogućiti Kini da uspostavi vojnu bazu samo 2.000 km od istočne obale Australije, a nacrt teksta dozvoljava Kini da “posjeduje brodove, vrši logističku popunu i ima pravo zaustavljanja i tranzicije na Solomonovim ostrvima”.

– Ovaj izraz “pomorska baza” predstavlja širi skup strateških briga. Za Australiju, to je potencijalno strateška noćna mora, ali je podjednako briga i za druga pacifička ostrva iz istog razlog – rekao je Batli.

Otkako je nacrt sporazuma procurio, Sogavare je pokušao da ublaži zabrinutost rekavši da njegova zemlja nema namjeru da dozvoli kinesku pomorsku bazu. Također je žestoko branio pravo svoje zemlje da donosi sopstvene odluke u vanjskoj politici, dodajući da je “veoma uvredljivo biti žigosan da smo nesposobni da vodimo samostalnu politiku”.

Visoki kineski zvaničnik rekao je za Guardian:

– Nismo zainteresirani za izgradnju pomorske baze ovdje na Solomonovim Ostrvima.

Skot Morison, australijski premijer, djelovao je ubedljivo u srijedu, rekavši da je Sogavare “veoma jasno dao do znanja da ne prihvata nikakvu (vojnu) bazu na Solomonovim Ostrvima.”

Autentičnost pisma
Međutim, njegov zamjenik Barabi Džojs (Barnaby Joyce) je iznio suprotno mišljenje i upozorio da bi sporazum mogao značiti da bi se Solomoni mogli pretvoriti u “našu vlastitu malu Kubu”.

– Kina je u stanju da tamo uspostavi vojnu bazu – rekao je Džojs.

Ta strahovanja su potkrijepljena pismom koje je navodno procurilo na News.com.au 7. aprila, a koje je izazvalo zabrinutost da je Kina možda pronašla mjesto za potencijalnu bazu u provinciji Isabel.

U pismu, za koje se navodi da ga je uputio predsjednik Avic International Project Engineering Company, kineske državne kompanije, bivšem guverneru provincije Isabel stoji da kompanija ima “namjeru da prouči mogućnost razvoja pomorskih i infrastrukturnih projekata na iznajmljenom zemljištu za Narodnu oslobodilačku mornaricu Kine, u provinciji Isabel s ekskluzivnim pravima na 75 godina.”

Nova premijerka provincije Isabel, Rhoda Sikilabu, rekla je da sumnja u autentičnost pisma.

– Zaista vjerujem da su ovo pismo kreirali neki ljudi sa negativnim namjerama, jer ne vjerujem da bi prethodni rukovodilac bio umiješan u takve poslove. I lično ne mislim da će se nigdje u zemlji izgraditi pomorska baza – rekla je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh