Vijesti

Shahbaz Sharif izabran za novog premijera Pakistana

Poslanici pakistanskog parlamenta izabrali su danas Shahbaza Sharifa za novog premijera.

Shahbaz Sharif - FGN News

Bivšem pakistanskom premijeru Imranu Khanu jučer je izglasano nepovjerenje.

Shahbaz Sharif je mlađi brat Navaza Sharifa koji je bio tri puta premijer kojem je 2017. godine Ustavni sud zabranio da obavlja javnu dužnost.

Shahbaz Sharif je lider ujedinjene opozicije koja je sa vlasti uklonila Khana koji tvrdi da su za to odgovorne SAD što Washington negira.

Nekoliko minuta prije početka glasanja poslanici iz Khanove stranke Pakistanski Tehrike Insaf (PTI) masovno su istupili iz parlamenta u znak protesta zbog formiranja administracije njihovih političkih suparnika.

PTI je nešto ranije predala dokumenta kojima je predlagala bivšeg šefa diplomatije Šaha Mahmuda Kurešija za kandidata za novog premijera.

Ostavke poslanika stvorile su uslove za dodatne izbore za njihova mjesta.

U Pakistanu, od ostvarenja nezavisnosti 1947. godine, nijedan premijer nije bio na toj funkciji pun mandat. Khan je prvi kome je izglasano nepovjerenje. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh