Vijesti

Prvo su ih mučili pa ubili: Pet tijela nađeno u podrumu dječjeg odmarališta u Buči

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra vanjskih poslova, kaže da je jedan od ubijenih muškaraca pet puta ustrijeljen u prsa

tijela pronađena u komviju - Sky News

Novinari Sky Newsa bili su među ekipom koja je gledala kako Ukrajinci izvlače tijela s vezanim rukama iz podruma dječijeg odmarališta u Buči.

Ukrajinski dužnosnici kažu da su ih ruski vojnici prvo mučili, a potom ubili.

Njihov identitet je i dalje nepoznat, ali jedan od njih imao je dokumente, što znači da bi Ukrajinci relativno lako trebali naći njegovu obitelj. Tijela s vezanim rukama su pronađena prije dva dana.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra vanjskih poslova, kaže da je jedan od ubijenih muškaraca pet puta upucan u prsa. Drugog su, rekao je Geraščenko, ubili udarcima kundaka, a ostalu trojicu su ustrijelili.

Sergej Matik, ukrajinski dužnosnik zadužen za nalaženje i pokop tijela u Buči, rekao je da je zabilježeno oko 300 civilnih žrtava otkad su Rusi prvi put upali u grad na početku rata, prije više od pet tjedana.

Rekao je da su većina žrtava muškarci, ali oko 30 posto je žena i djece. Dodao je kako očekuje da će ukrajinske snage prilikom pretrage napuštenih zgrada i domova naći još tijela.

– Mrtvi su morali biti pokopani u masovnim grobnicama zbog intenzivnih borbi u gradu i oko njega – rekao je Matik.

No sada, kad su se Rusi povukli, trebalo bi biti moguće organizirati individualne sprovode. prneosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh