Vijesti

NEKA IH STIGNE SVAKA MOJA SUZA: NAKON SMRTI PORODILJE AZRE I NJENE BEBE, OGLASILE SE BROJNE MAJKE KOJE SU PROŠLE GOLGOTU U BOLNICI

Vijest koja je potresla Krajinu, kao i čitavu bosanskohercegovačku javnost, došla je iz Zdravstvene ustanove Kantonalna bolnica dr. Irfan Ljubijankić.

Bolnica Bihać porodilja - Hayat

Naime, usljed neutvrđenih okolnosti, pri porođaju je preminula mlada Azra Bećirspahić. Ljekari nisu uspjeli da se izbore ni za život njene bebe.

Građani su svoj gnjev i bijes izrazili na društvenim mrežama kroz komentare, ali su pojedini hladne glave pozvali da se građanstvo organizuje i protestima iskaže nezadovoljstvo. Naime, mnogi za smrt mlade Azre okrivljuju nadležne u spomenutoj bolnici, a tome u prilog idu i svjedočanstva porodilja koje su boravile u bihaćkom porodilištu.

To više nije bolnica već klaonica. Moja kćerka i unuka za dlaku živu glavu izvukle prije 3 godine. Trudnoća bila sve ok, sve ide kako treb,a prirodnim putem trebala roditi. Na kraju u zadnji čas na carski i sreća spase obje – napisala je Fadila Kudić-Korlat.

Oglasila se i jedna babica o ovom slučaju.

Žao mi je, prežao svih nasih pacijentica. Ali našoj/mojoj/tvojoj KB Bihać ovo i treba. Zaposlili su one koji su pokupovali diplome (većinom), eke tamo koji su “vandredno” završili, preko noći, a nas koji smo učili, učenike generacije poslali “vani”. Ne žalim, mi radimo i živimo svoj san i svoj poziv, negdje daleko i neki tuđi ljudi nas cijene i tamo nismo stali, nego i dalje težimo da naučimo i napredujemo, znajući da samo i isključivo ovaj posao mora da radi onaj ko ga voli i ko ga zna i ko želi jos saznati i naučiti jer medicina baš kao i majka i dijete, raste iz dana u dan. Žao mi je svih naših žena koje nemaju mogućnost osjetiti i preživjeti jedan dostojan i normalan porod i pamtiti ga samo po dobrom,ali mi je drago da pojedine prljavštine izlaze na vidjelo i nadam se da će doprinjeti, barem minimalnoj promjeni – stoji u komentaru Klaudije Tankosić.

Živi sam dokaz rađanja u toj bolnici,takav bezobrazluk i ponašanje nigdje jos vidjela nisam, ako kažeš da te boli gospođice kazu kako znate dizati noge…Drugo dijete sam rodila u Sloveniji i svaka im čast bolji su nego naši. Samo želim sabura našim trudnicama da im Allah olakša – poručuje Adnana.

Emotivan komentar ostavila je Tanija Džebić Kadić.

Tolike traume imam s tog odjela da više ne vjerujem nikom. Isto gubitak bebe a sve zbog njih. Kočim se od bolova hodaj hodaj i kad se beba zapetljala u vrpcu šta sad, svi se razbježali nikog kraj mene ….Nek ih stigne svaka moja suza, prenosi crnahronika.
Ovo su samo izdvojene reakcije porodilja, osoblja i ostalih nezadovoljnih građana koji jedino što traže je pravda i normalna zdravstvena zaštita u ustanovama koje bi trebale spašavati, a ne ugrožavati ljudske živote.

Nažalost, poučeni prethodnim iskustvima i slučajima, ništa se ne stigne promijeniti preko noći. Za bolje uslove u svim porodilištima širom BiH trebat će se pozabaviti ozbiljne i stručne osobe s ciljem trajne reforme zdravstva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh