Vijesti

Gahler prozvao Čovića, povezao ga s Dodikom i Putinom

Njemački zastupnik Michael Gahler u Evropskom parlamentu danas je prozvao Milorada Dodika i Dragana Čovića zbog njihove politike.

Upitao je Dodika zašto se sastao sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, da li mu je nešto obećao. A Čovića je upitao o povezanosti sa Dodikom, te blokadama koje uzrokuje u Federaciji BiH.

Gospodine Dodik, slučajno sam bio 10. decembra u Sarajevu i vi ste u Banjoj Luci održali govor koji je predviđao izlazak Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine za šest mjeseci. Pitam vas, držite li se i dalje tog plana? Mislite li da će Evropska unija i Amerikanci to dozvoliti, hoće li razmisliti možda o sankcijama protiv vas lično? O čemu ste razgovarali prošle sedmice sa ministrom Lavrovom u Antaliji, je li vam nešto obećao? Hoćete li biti priznati kao oblast Banja Luka, kao Donjeck i Lugansk – rekao je a zatim se obratio Čoviću:

– Gospodine Čoviću, hvala Vam što ste u ime Bosne i Hercegovine osudili napad na Ukrajinu, ali šta očekujete za Hrvate u Bosni i Hercegovini kada ste tako tijesno povezani sa gospodinom Dodikom, a koji je povezan sa Putinom na taj način. Kada vidim kako žive preostali Hrvati u Republici Srpsko i koliko ih se malo vratilo, pa to bi samo bio razlog za distanciranje.

Ovdje u Parlamentu naravno friustrirani smo svi oko vašeg pitanja. Oko toga da već dugi niz godina u Bosni i Hercegovini provodite i uzrokujete određenu blokadu kako biste ostali na mjestima na kojima jeste. I vjerovatno vam je svejedno hoće li ili neće biti izbora jer ste vi već na vašim mjestima. Međutim, građani imaju pravo biranja a ne političari. Meni u konačnici je stalo da pronađete određeno rješenje. Međutim, to rješenje treba biti takvo da ujedinjuje ljude a ne da ih dalje dijeli,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh