Vijesti

Južna Koreja se pridružuje SWIFT sankcijama protiv Rusije

Južna Koreja će zabraniti izvoz strateškog materijala u Rusiju i pridružiti se međunarodnim naporima da blokira neke ruske banke iz globalnog platnog sistema SWIFT, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje, javlja CNN.

Južna Koreja - Pixabay

Ministarstvo nije otkrilo koji će ključni strateški materijali biti predmet zabrane izvoza, ali je rečeno da je o toj odluci obavijestilo Sjedinjene Države diplomatskim kanalima.

Odluka o tome da li će se zabraniti i izvoz nestrateških materijala, uključujući poluprovodnike i elektroniku, biće donesena “što je prije moguće”, dodalo je ministarstvo.

Ministarstvo je također potvrdilo da će se Južna Koreja zalagati za dodatno oslobađanje strateških rezervi nafte za stabilizaciju međunarodnog energetskog tržišta prije daljeg razmatranja drugih mjera, kao što je preprodaja tečnog prirodnog gasa Evropi.

Južna Koreja će povećati svoju humanitarnu podršku Ukrajini saradnjom s međunarodnom zajednicom i slanjem nesmrtonosne vojne opreme, saopćilo je ministarstvo. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh