Vijesti

Britanski ministar: Od početka invazije ubijeno 450 ruskih vojnika i 194 Ukrajinca

Drugi je dan ruske agresije na Ukrajinu. Žestoke borbe traju od jučer. Ruske snage napadaju iz više smjerova. Prema podacima iz Ukrajine, poginulo je 137 njihovih vojnika i civila, 300 ranjeno, a ubijeno je i 50-ak ruskih vojnika. Rusi to demantuju.

Papa posjetio rusku ambasadu, izrazio zabrinutost zbog rata

Papa Franjo posjetio je rusku ambasadu pri Svetoj Stolici kako bi prenio svoju zabrinutost zbog ruske invazije na Ukrajinu, što je nezapamćeno odstupanje od protokola.

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je da je Papa proveo oko 30 minuta u ambasadi, koja je blizu Vatikana.

– Otišao je izraziti zabrinutost zbog rata – rekao je Bruni Reutersu.

Erdogan: NATO bi trebao biti odlučniji u pogledu Ukrajine

NATO bi trebao odlučnije djelovati u pogledu ruske invazije na Ukrajinu, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan novinarima u Istanbulu.

Erdogan je slično kritizirao Europsku uniju zbog nedjelovanja i neuspjeha da “pokaže ozbiljan, određen stav”.

Zapadne sile “samo daju mnogo savjeta Ukrajini”, rekao je Erdogan i dodao da to “ne priliči ni prijateljstvu ni solidarnosti”. Erdogan je istaknuo da se “savjetima nikamo ne može stići”. “Kad se pogledaju poduzeti koraci, nema poduzetih koraka”, rekao je.

Erdogan je također u svojoj reakciji izbjegao korištenje riječi poput “osuditi” ili “invazija” kako bi opisao ono što se događa, a umjesto toga je rekao da je napad Moskve “neprihvatljiv”.

Summit čelnika NATO-a u petak “ne bi se trebao pretvoriti u festival osuđivanja”. Umjesto toga, Ankara očekuje da vidi koji se koraci mogu poduzeti da se sukob riješi, dodao je Erdogan, prenosi Index.hr.

EU će zamrznuti imovinu koju Putin i Lavrov imaju u Evropi

EU planira treći krug sankcija Moskvi, rekao je dužnosnik Unije nekoliko minuta nakon što je ukrajinski predsjednik zamolio za brže i snažnije sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Nove sankcije uključuju i zamrzavanje imovine koju ruski predsjednik Vladimir Putin i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov imaju u Europi, javlja BBC.

EU se pridružuje SAD-u u uvođenju sankcija koje će Rusiji ograničiti pristup ključnim tehnologijama i financiranju.

Sankcije će također biti usmjerene na rusku elitu i otežati diplomatima putovanje, ali čelnici Europske unije odlučili su ne ograničavati uvoz ruske energije ili – nakon prigovora Njemačke i Italije – odsjeći Rusiju od SWIFT-a.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire je rekao da uklanjanje Rusije iz SWIFT-a ostaje opcija, ali samo kao posljednje sredstvo, javlja Reuters.

Nizozemski i luksemburški premijeri Mark Rutte i Xavier Bettel rekli su da su dogovorene mjere vrlo značajne te da su snažno pogodile Rusiju. Putin je učinio sve što je mogao da podijeli Europu, rekao je Rutte, ali uspio je samo suprotno.

Bettel je rekao da je najemotivniji trenutak summita Europske unije bio kada se Zelenskij obratio sali na daljinu. “Rekao nam je da ne zna hoće li moći razgovarati s nama drugi put pa je teško. Moramo znati koliko je ozbiljna situacija u Ukrajini”, rekao je.

Ukrajinsko ministarstvo: Rusija izgubila više od 1.000 ljudi

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da je Rusija dosad izgubila više od 1.000 ljudi.

Dodaju da je to najveći gubitak u ruskoj historiji u nekom sukobu koji je Rusija započela.

Od početka invazije ubijeno 450 ruskih vojnika i 194 Ukrajinca

Ministar oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva James Heappey rekao je zastupnicima u Donjem domu da je od početka jučerašnje invazije ubijeno 450 ruskih vojnika i 194 Ukrajinca, uključujući 57 civila.

Značajno je skočio broj stradalih civila.

Heappey je također rekao da se vojnici Ujedinjenog Kraljevstva šalju u NATO saveznicu Estoniju ranije nego što je planirano – i da je ukupno 1.000 vojnika u pripravnosti kako bi pomogli susjednim zemljama oko izbjeglica.

Rusi su zauzeli aerodrom Hostomel, tvrde ruske vlasti

Rusko ministarstvo odbrane kažu da su ruske snage zauzele aerodrom Hostomel kod Kijeva.

Kako kažu ukrajinske vlasti, Rusi su na aerodrom poslali 200 helikoptera te vojsku.

Oko 200 ruskih helikoptera sudjelovalo je u operaciji napada na zračnu luku, koja je poznata i kao zračna luka Antonov, priopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo tvrdi da je ubijeno 200 vojnika iz ukrajinskih specijalnih jedinica, dodajući da ruskih gubitaka nije bilo, prenosi državna novinska agencija RIA Novosti.

U Kijevu spremaju Molotovljeve koktele, čekaju ruske tenkove

Molotovljevi kokteli spremaju se u Kijevu dok ruske snage napreduju prema centru grada.

Spremno je nekoliko kašeta punih Molotovljevih koktela, vidi se na slici koju je objavio ukrajinski novinar Illia Ponomarenko na Twitteru.

“Molotovljevi kokteli u Kijevu. Čekaju ruske tenkove”, napisao je.

Ministarstvo je jutros pozvalo stanovnike da pripreme Molotovljeve koktele i da im dojavljuju ako primijete ruske snage ili vojnu opremu.

Stanovnike koji ne žele sudjelovati u ubrani Ministarstvo je pozvalo da ne napuštaju domove.

Više od 29.000 Ukrajinaca stiglo u Poljsku

Poljska granična straža saopćila je u petak da je više od 29.000 Ukrajinaca ušlo u Poljsku preko granice.

– Poljska se priprema za “najgori scenarij” zbog rata u Ukrajini i spremna je da pruži materijalnu pomoć onima koji dođu – izjavio je Wojciech Andrusiewicz, portparol ministarstva zdravstva za Poljsku novinsku agenciju, nakon što je Rusija objavila “specijalnu vojnu operaciju” u regiji Donbass.

– Osam prihvatnih centara uspostavljeno je za raseljene Ukrajince u poljskoj istočnoj pokrajini Podkarpackie koja graniči s Ukrajinom – saopćio je zamjenik poljskog ministra unutrašnjih poslova Pawel Szefernaker.

Ukrajincima koji pristižu u Poljsku bit će pruženi hrana, medicinska pomoć i pravovremena informacija.

Poljska također priprema medicinski voz koji bi prevozio u bolnice ranjene Ukrajince.

– U pripravnosti je 120 bolnica za prihvat pacijenata – izjavio je ministar zdravstva Adam Niedzielski u intervjuu za website Wirtualna Polska.

Također je izjavio da je to ministarstvo uvelo plan vakcinacije ukrajinskih državljana protiv COVID-19, dodajući da će ljudi koji pređu poljsku granicu s Ukrajinom biti izuzeti od karantina i predočavanja negativnog testa na COVID-19, uzimajući u obzir situaciju, prenosi Xinhua.

Putin: Rusija spremna za razgovore s Ukrajinom

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je svom kineskom kolegi Si Đinping (Xi Jinpingu) u telefonskom razgovoru u petak da je Rusija spremna na razgovore na visokom nivou s Ukrajinom, saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Kina je odbila da nazove rusku akciju u Ukrajini “invazijom” ili da kritikuje Moskvu uprkos pojačanim napadima ruske vojske, prenosi Reuters.

Putin je rekao Đipingu da su Sjedinjene Države i NATO dugo ignorisali legitimne sigurnosne brige Rusije, u više navrata odbacivali svoje obaveze i nastavili da šire vojno raspoređivanje na istok, dovodeći u pitanje stratešku krajnju liniju Rusije, navodi se u saopćenju na stranici kineskog ministarstva vanjskih poslova,pišu Vijesti

– Rusija je voljna da vodi pregovore na visokom nivou sa Ukrajinom – rekao je Putin.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh