Vijesti

Putin s Lukashenkom nadzire vježbe ruskih nuklearnih snaga

Ruski predsjednik Vladimir Putin je s liderom Bjelorusije Alexanderom Lukashenkom iz Centra za kontrolu situacije u Kremljskoj palati pratio lansiranje balističkih projektila u vježbi u kojoj su učestvovale snage nuklearne trijade

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u subotu pokretanje velike vježbe u kojoj učestvuju snage nuklearne trijade, prenosi Anadolu Agency (AA).

Putin je s predsjednikom Bjelorusije Alexanderom Lukashenkom iz Centra za kontrolu situacije u Kremljskoj palati pratio lansiranje balističkih projektila u vježbi u kojoj su učestvovale snage nuklearne trijade.

Nuklearna trijada je tročlana struktura vojnih snaga koja se sastoji od nuklearnih projektila s kopna, podmornica naoružanih nuklearnim projektilom i strateških aviona s ​​nuklearnim bombama i raketama.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Rusije, u već ranije planiranoj vježbi učestvuju Vazdušno-kosmičke snage Rusije, Južni vojni okrug, Strateške raketne snage te Sjeverna i Crnomorska flota.

Cilj opsežne vježbe, u kojoj se testiraju balističke i taktički vođene rakete, je strateško odvraćanje.

Kako je ranije saopšteno iz Ministarstva odbrane Rusije, vježbe strateškog odvraćanja “planirane su unaprijed, radi provjere pripremljenosti vojnih komandnih centara, lansirnih borbenih timova, posade borbenih brodova, nosača raketa za izvršavanje dodijeljenih misija, kao i pouzdanosti nuklearnog i konvencionalnog oružja”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh