Vijesti

Političari sebi povećali plate, građani ljuti

Političari u Tuzlanskom kantonu ove sedmice su odlučili da sebi povećaju primanja. Međutim, nije poznato koliko će to sredstava povući iz budžeta.

Po novoj odluci, premijer TK dobit će platu uvećanu za 280 KM, predsjednik Skupštine za 390 KM, ministri 230 KM, poslanici 220 KM, savjetnici ministara 150 KM, itd.

Povodom povećanja plata juče su se oglasile i Mirela Trepanić-Grbešić i Amra Nadarević-Vodenčarević, zastupnice Naše stranke. U sapoštenju navode da je povećanje osnovice za obračun plata i naknada izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima vlasti Tuzlanskog kantona, posljedica usklađivanja nekoliko različitih osnovica zbog čega je i donesen Zakon u decembru.

“To se moralo uraditi. S druge strane, potpuno je opravdana ljutnja građana. Političari su preplaćeni. Ono što možemo uraditi jeste da se tog povećanja odreknemo individualno i nas dvije to i činimo. Povećanje u iznosu od 136 KM, koliko iznosi u našem slučaju, svakog ćemo mjeseca dati u humanitarne svrhe”, istakle su zastupnice.

Inače, Trepanić- Grbešić je članica komisije koja je donijela ovu odluku. Osim nje, komisiju čine i Fahrudin Skopljak, Žarko Vujović, Zlata Đedović, Damir Idrizović , Ćerim Rastoder te predsjednik Senad Alić.

Podsjetimo, u decembru prošle godine u Skupštini TK izglasana je izmjena Zakona o platama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Tako je osnovica za obračun plata povećana sa 404 na 438 KM. Ove sedmice Administrativna komisija na čelu sa Alićem, donijela je odluku da se i političarima povećaju primanja.

“Imali smo razgovore sa sindikatima MUP-a, zdravstva, obrazovanja, uposlenih u kantonalnim organima, odnosno državnih službenika i svima su povećana primanja u određenom iznosu. O tome se radi. Ovo je kolektivno kako su donošene osnovice. Ne može se izostaviti jedna kategorija, a svima ostalima raditi povećanje osnovice. To je automatizam, ne može neko imati osnovicu 404, a neko 438 KM”, kazao je Alić za medije. I iz Vlade TK imaju slično pojašnjenje i naglašavaju da je odluku donijela pomenuta komisija.

“Radi se o usklađivanju plaća s ostalima korisnicima budžeta, čije su plate povećanje kroz kolektivne ugovore, koje smo potpisali prošle godine. Odluku o povećanju je donijela Administrativna komisija Skupštine TK-a i mi smo praktično postupili po toj odluci. Kada pogledamo ovo povećanje, radi se o najmanjem povećanju u odnosu na sve ostale budžetske korisnike”, izjavio je Vedran Lakić, ministar finansija TK.

Na ovu odluku je burno reagovao Mahir Mešalić, zastupnik DF-a u Skupštini koji je kazao da je ranije upozoravao da će doći do povećanja primanja i da je protiv toga.

“Nismo svi isti. Digao sam glas protiv, jer sam još na Skupštini TK održanoj 22.decembra jedini diskutovao o podmukloj namjeri vlasti da ministri, poslanici, savjetnici povećaju plate i primanje sami sebi. Nažalost, nije bilo dovoljno ruku da se ova sramna odluka odbaci. Ova vlast mora otići, ne radi mene ili nekog pojedinca već radi sopstvene bahatosti i odnosa prema građanima”, rekao je Mešalić.

Inače, Vlada TK je prije nekoliko mjeseci, kroz potpisivanje kolektivnih ugovora, povećala plate uposlenicima u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju za 8,6 posto, a policajcima za 11 posto,prenose Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh